ßßß
Przez Marzena 4 grudnia 2018Przepis przerobiłam z bardzo niezdrowego przepisu na Scone. Ciasteczka historycznie pochodzą z Anglii i zawsze mają kształt trójkąta, mało tego - są niemiłosiernie słodkie. Przyznać muszę, że wegańska wersja wyszła znakomicie.Składnikimąka pszenna z pełnego przemiału (lub mąka orkiszowa) - 2 szklanki i 2 łyżkimleko kokosowe (bardzo gęste) - 1 szklankaolej kokosowy (lub margaryna roślinna) - 3/4 szklankisoda do pieczenia - 1 1/2 łyżeczkibanan (pognieciony widelcem) - 2 łyżkisól - 1/2 łyżeczkiorzechy włoskie - pokrojone - 1 szklankaczekolada wegańska - drobno pokrojona - 50 gcukier brązowy lub kokosowy - 1 łyżkamleko roślinne - 1/3 szklankiInstrukcjeMąkę i olej kokosowy dokładnie mieszamy razem, dodajemy sodę do pieczenia -1 łyżeczka oraz sól i mieszamy.Orzechy, czekoladę drobno kroimy i mieszamy z mąką (2 łyżki) i dodajemy do wymieszanej już wcześniej mąki. Dodajemy brązowy cukier i wszystko delikatnie mieszamy.Dodajemy mleko kokosowe i mieszamy delikatnie tak, żeby wszystko wymieszać, ale nie zrobić z ciasta zbitej twardej kuli, ma być dosyć miękkie i klejące.Ciasto delikatnie rozkładamy rękami na stole posypanym mąką (patrz zdjęcie) następnie foremką do ciasteczek wycinamy ciastka.Wierzch ciasteczek smarujemy miksturą zrobioną z 1/3 szklanki mleka i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.Pieczemy w piekarniku w temperaturze 400F (200 C) ok 20 - 25min.Z przepisu wychodzi około 24 ciasteczek.Moje ciasteczka polałam lukrem ale to nie jest konieczne. Ciasteczka są mało słodkie więc możemy dodać więcej cukru lub czekolady jeżeli lubimy słodsze.