ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka „angielskie”

Ciasteczka „angielskie”

nazwa

Wykonanie

Przez Marzena 4 grudnia 2018
Przepis przerobiłam z bardzo niezdrowego przepisu na Scone. Ciasteczka historycznie pochodzą z Anglii i zawsze mają kształt trójkąta, mało tego - są niemiłosiernie słodkie. Przyznać muszę, że wegańska wersja wyszła znakomicie.
Składniki
mąka pszenna z pełnego przemiału (lub mąka orkiszowa) - 2 szklanki i 2 łyżki
mleko kokosowe (bardzo gęste) - 1 szklanka
olej kokosowy (lub margaryna roślinna) - 3/4 szklanki
soda do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
banan (pognieciony widelcem) - 2 łyżki
sól - 1/2 łyżeczki
orzechy włoskie - pokrojone - 1 szklanka
czekolada wegańska - drobno pokrojona - 50 g
cukier brązowy lub kokosowy - 1 łyżka
mleko roślinne - 1/3 szklanki
Instrukcje
Mąkę i olej kokosowy dokładnie mieszamy razem, dodajemy sodę do pieczenia -1 łyżeczka oraz sól i mieszamy.
Orzechy, czekoladę drobno kroimy i mieszamy z mąką (2 łyżki) i dodajemy do wymieszanej już wcześniej mąki. Dodajemy brązowy cukier i wszystko delikatnie mieszamy.
Dodajemy mleko kokosowe i mieszamy delikatnie tak, żeby wszystko wymieszać, ale nie zrobić z ciasta zbitej twardej kuli, ma być dosyć miękkie i klejące.
Ciasto delikatnie rozkładamy rękami na stole posypanym mąką (patrz zdjęcie) następnie foremką do ciasteczek wycinamy ciastka.
Wierzch ciasteczek smarujemy miksturą zrobioną z 1/3 szklanki mleka i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 400F (200 C) ok 20 - 25min.
Z przepisu wychodzi około 24 ciasteczek.
Moje ciasteczka polałam lukrem ale to nie jest konieczne. Ciasteczka są mało słodkie więc możemy dodać więcej cukru lub czekolady jeżeli lubimy słodsze.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/ciasteczka-angielskie