Wykonanie
Przez Marzena 4 grudnia 2018Przepis przerobiłam z bardzo niezdrowego przepisu na Scone.
Ciasteczka historycznie pochodzą z Anglii i zawsze mają kształt trójkąta, mało tego - są niemiłosiernie słodkie. Przyznać muszę, że wegańska wersja wyszła znakomicie.Składniki
mąka pszenna z pełnego przemiału (lub
mąka orkiszowa) - 2 szklanki i 2 łyżki
mleko kokosowe (bardzo gęste) - 1 szklanka
olej kokosowy (lub
margaryna roślinna) - 3/4 szklanki
soda do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
banan (pognieciony widelcem) - 2 łyżki
sól - 1/2 łyżeczki
orzechy włoskie - pokrojone - 1 szklanka
czekolada wegańska - drobno pokrojona - 50 g
cukier brązowy lub
kokosowy - 1 łyżka
mleko roślinne - 1/3 szklankiInstrukcje
Mąkę i
olej kokosowy dokładnie mieszamy razem, dodajemy
sodę do pieczenia -1 łyżeczka oraz
sól i mieszamy.
Orzechy,
czekoladę drobno kroimy i mieszamy z
mąką (2 łyżki) i dodajemy do wymieszanej już wcześniej
mąki. Dodajemy
brązowy cukier i wszystko delikatnie mieszamy.Dodajemy
mleko kokosowe i mieszamy delikatnie tak, żeby wszystko wymieszać, ale nie zrobić z ciasta zbitej twardej kuli, ma być dosyć miękkie i klejące.Ciasto delikatnie rozkładamy rękami na
stole posypanym
mąką (patrz zdjęcie) następnie foremką do
ciasteczek wycinamy
ciastka.Wierzch
ciasteczek smarujemy miksturą zrobioną z 1/3 szklanki
mleka i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej.Pieczemy w piekarniku w temperaturze 400F (200 C) ok 20 - 25min.Z przepisu wychodzi około 24
ciasteczek.Moje
ciasteczka polałam lukrem ale to nie jest konieczne.
Ciasteczka są mało słodkie więc możemy dodać więcej
cukru lub
czekolady jeżeli lubimy słodsze.