Wykonanie
To miały być muffiny
bananowe. Składniki były odmierzone i wymieszane. Zostało tylko zmiażdżyć
banany, ale ponieważ okazało się, że były aż nadto dojrzałe, żeby nie powiedzieć spleśniałe, poszły do kosza, a z przygotowanych składników trzeba było szybko coś stworzyć(goście zaglądali mi przez ramię;)) Na tym nie koniec jednak komplikacji z tymi muffinkami. Tuż po włożeniu ich do piekarnika, gdy miałam zamiar spisać składniki, przypomniałam sobie, że zapomniałam o
jajku. Ciasto bardzo ładnie odchodziło od papilotek, a wymieszanie z
jajkiem i ponowne przygotowanie foremek zajęło mi sekundy;) Grunt, to nie zrażać się przeciwnościami. Muffinki z
orzechami,
jabłkiem i
czekoladą poszły wszystkie.
275 g
mąki175 g
brązowego cukru1
jajko1 łyżeczka
sody1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki
mleka1
jabłkogarść
orzechów włoskich50 g posiekanej ciemnej
czekoladyPiekarnik nastawiamy na 200 st C i przygotowujemy foremkę na 12 muffin(smarujemy lub wykładamy papilotkami).Mieszamy wszystkie składniki suche. W oddzielnej misce mieszamy wszystkie składniki mokre, po czym dodajemy je do miski z suchymi składnikami, dodajemy
jabłko,
orzechy,
czekoladę. Krótko mieszamy. Wykładamy do przygotowanych papilotek i pieczemy około 20 minut.