Wykonanie
Kolejna moja propozycja do
Orzechowego Tygodnia, to coś na słodko. Proste, maślane,
orzechowe ciasto . I choć samo w sobie jest dość suche, to jednak polewa z
czekolady, wystarczająco to ciasto nawilża, i wcale ta suchość nie przeszkadza. Dodatkowo, te kawałeczki
orzechów, mniam.
185 g
masła95 g
cukru brązowego2
jajka, o temperaturze pokojowej185 g
mąki ze środkiem spulchniajacym90 g
orzechów włoskich, posiekanych3 łyżki
mlekaPolewa:125 g ciemnej
czekolady, w kawałkach20 g
masłaPiekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy tortownicę o średnicy 20 cm i wykaładamy papierem do pieczenia.
Cukier z
masłem ubijamy przez 5 minut, dodajemy po jednym
jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Mieszamy z
mąką, 60 g
orzechów i
mlekiem, na przemian. Wykładamy ciasto do torownicy. Pieczemy przez 35 minut. Pozostawiamy w foremce przez 5 minut, po czym wyjmujemy i studzimy na kratce.Rozpuszczamy
czekoladę z
masłem w rondelku, mieszając do momentu rozpuszczenia
czekolady. Lekko studzimy i smarujemy wierzch ciasta. Posypujemy pozostałymi
orzechami.Przepis pochodzi z książki "Cakes & slices" wydawnictwa Murdoch.