ßßß Cookit - przepis na miodowe rogaliki w orzechach

miodowe rogaliki w orzechach

nazwa

Wykonanie

Małe rogaliki w sam raz na jeden kęs. Zaraz po upieczeniu są bardzo chrupiące ale z czasem robią się miękkie. Robi się dość szybko, dlatego przepis polecam początkującym.
Składniki:
300 g mąki
5-6 łyżek miodu
150 g cukru
1 jajko
30 g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
dodatkowo:
100 g deserowej czekolady
4-5 łyżek startych orzechów włoskich
2 łyżki mleka
Mąkę wymieszać z sodą i przesiać do miski. Dodać cukier. Miód i masło zagotować w rondelku, wlać do miski z mąką i zmiksować, na końcu wbić jajko. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat i wyrobić (jeśli będzie się zbytnio kleić to można dodać jeszcze trochę mąki). Odrywać po kawałku ciasta i formować rogaliki. Układać je na blaszce do pieczenia i piec około 10-12 minut w 200*C.
Czekoladę połamać, wrzucić do miski, zalać mlekiem i ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuścić mieszając. Rogaliki z jednej strony zanurzać w czekoladzie i obtaczać w orzechach.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/10/miodowe-rogaliki-w-orzechach.html