Wykonanie
Małe rogaliki w sam raz na jeden kęs. Zaraz po upieczeniu są bardzo chrupiące ale z czasem robią się miękkie. Robi się dość szybko, dlatego przepis polecam początkującym.Składniki:300 g
mąki5-6 łyżek
miodu150 g
cukru1
jajko30 g
masła1 łyżeczka
sody oczyszczonejdodatkowo:100 g
deserowej czekolady4-5 łyżek startych
orzechów włoskich2 łyżki
mlekaMąkę wymieszać z
sodą i przesiać do miski. Dodać
cukier.
Miód i
masło zagotować w rondelku, wlać do miski z
mąką i zmiksować, na końcu wbić
jajko. Ciasto przełożyć na podsypany
mąką blat i wyrobić (jeśli będzie się zbytnio kleić to można dodać jeszcze trochę
mąki). Odrywać po kawałku ciasta i formować rogaliki. Układać je na blaszce do pieczenia i piec około 10-12 minut w 200*C.
Czekoladę połamać, wrzucić do miski, zalać
mlekiem i ustawić nad garnkiem z gotującą się
wodą. Rozpuścić mieszając. Rogaliki z jednej strony zanurzać w
czekoladzie i obtaczać w orzechach.