ßßß
Małe rogaliki w sam raz na jeden kęs. Zaraz po upieczeniu są bardzo chrupiące ale z czasem robią się miękkie. Robi się dość szybko, dlatego przepis polecam początkującym.Składniki:300 g mąki5-6 łyżek miodu150 g cukru1 jajko30 g masła1 łyżeczka sody oczyszczonejdodatkowo:100 g deserowej czekolady4-5 łyżek startych orzechów włoskich2 łyżki mlekaMąkę wymieszać z sodą i przesiać do miski. Dodać cukier. Miód i masło zagotować w rondelku, wlać do miski z mąką i zmiksować, na końcu wbić jajko. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat i wyrobić (jeśli będzie się zbytnio kleić to można dodać jeszcze trochę mąki). Odrywać po kawałku ciasta i formować rogaliki. Układać je na blaszce do pieczenia i piec około 10-12 minut w 200*C.Czekoladę połamać, wrzucić do miski, zalać mlekiem i ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuścić mieszając. Rogaliki z jednej strony zanurzać w czekoladzie i obtaczać w orzechach.