ßßß
CIASTO150g miodu3 jajka200g cukru200g masła400g mąki1 łyżka sody1 łyżka octuJajka i cukier ucieramy w malakserze.Miód i masło rozpuszczamy i studzimy. Mieszamy wszystko razem dodając po trochu mąkę. Sodę rozpuszczamy w occie i dodajemy do ciasta. Wkładamy ciasto do lodówki na 24 hDzielimy ciasto na 3 części. Wałkujemy tworząc 3 placki - najlepiej na pergaminie, gdyż ciasto jest klejące. Pieczemy placki na złoty kolor przez ok. 10-12 min. w temp 170 stopni.MASA250g orzechów włoskich200g cukru1 kostka masła1 szklanka wrzącego mlekaZmielone orzechy zalewamy gotującym mlekiem. Dodajemy masło i cukier - dobrze mieszamy. Po ostudzeniu smarujemy wszystkie placki. Układamy warstwami, lekko dociskami.Ciasto podajemy następnego dnia.
Możemy ozdobić połówkami orzechów