Wykonanie
D zisiaj przepis na przepyszne ciasto - orzechowiec z przepisu Teściowej

CIASTO150g
miodu3
jajka200g
cukru200g
masła400g
mąki1 łyżka
sody1 łyżka
octuJajka i
cukier ucieramy w malakserze.
Miód i
masło rozpuszczamy i studzimy. Mieszamy wszystko razem dodając po trochu
mąkę.
Sodę rozpuszczamy w occie i dodajemy do ciasta. Wkładamy ciasto do lodówki na 24 hDzielimy ciasto na 3 części. Wałkujemy tworząc 3 placki - najlepiej na pergaminie, gdyż ciasto jest klejące. Pieczemy placki na złoty kolor przez ok. 10-12 min. w temp 170 stopni.MASA250g
orzechów włoskich200g
cukru1 kostka
masła1 szklanka wrzącego
mlekaZmielone
orzechy zalewamy gotującym
mlekiem. Dodajemy
masło i
cukier - dobrze mieszamy. Po ostudzeniu smarujemy wszystkie placki. Układamy warstwami, lekko dociskami.Ciasto podajemy następnego dnia.

Możemy ozdobić połówkami
orzechów