Wykonanie
            
Marlenka to ormiańskie ciasto bardzo popularne w Czechach, w Polsce można je kupić gotowe. Ciasto złożone z sześciu cienkich 
miodowych placków i sześciu warstw kajmakowej masy najlepiej smakuje trzeciego dnia po upieczeniu, kiedy placki zmiękną. Można je długo przechowywać, dlatego idealnie nadaje się na święta. Nie jest trudne, ale dość czasochłonne.Składniki:600 g 
mąki120 g 
masła200 g 
cukru2 
jajka3 łyżki 
miodu1 łyżka 
sody1 łyżka 
octu na krem:500 ml 
mleka1 opakowanie budyniu 
waniliowego1 puszka kajmaku200 g 
masłaCiasto:
Masło, 
cukier i 
miód postawić na ogniu w dość dużym garnku. Mieszając powoli gotować aż składniki się rozpuszczą i połączą. 
Sodę wymieszać z 
octem i od razu po tym jak się spieni wlać do masy cukrowej i mieszając gotować aż powstanie ciemnobrązowy karmel. Zdjąć z ognia i odtawić na pięć minut, mieszając co chwila. Wbić 
jajka i szybko wymieszać, żeby się nie ścięły. Dodać część przesianej 
mąki, zmiksować a następnie wyłożyć na stolnicę i zagnieść z resztą 
mąki. Podzielić ciasto na 6 części, każdą rozwałkować na papierze do pieczenia na placki wielkości mniej więcej dużej blaszki (ciasto bedzie bardzo cienkie, należy wałkować je szybko, bo ciasto twardnieje i coraz cieżej będzie na nim pracować). Piec placki kilka minut w 180*C aż będą brązowe.Krem:
Budyń ugotować na 
mleku, według przepisu na opakowaniu ( bez dodatku 
cukru, bo masa byłaby zbyt słodka), wystudzić. Miękkie 
masło utrzeć z 
kajmakiem a nastęnie ucierając dodawać po łyżce budydniu. Placki wyrównać, obrzynki odłożyć. Smarować placki cienką warstwą kremu i składać. Ostatni placek posmarować kremem i posypac pokryszonymi obrzynkami ciasta. Przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki na minimum kilkanaście godzin aby placki zmiękły. Najlepiej smakuje na 3-4 dzień.
