Wykonanie
Marlenka to ormiańskie ciasto bardzo popularne w Czechach, w Polsce można je kupić gotowe. Ciasto złożone z sześciu cienkich
miodowych placków i sześciu warstw kajmakowej masy najlepiej smakuje trzeciego dnia po upieczeniu, kiedy placki zmiękną. Można je długo przechowywać, dlatego idealnie nadaje się na święta. Nie jest trudne, ale dość czasochłonne.Składniki:600 g
mąki120 g
masła200 g
cukru2
jajka3 łyżki
miodu1 łyżka
sody1 łyżka
octu na krem:500 ml
mleka1 opakowanie budyniu
waniliowego1 puszka kajmaku200 g
masłaCiasto:
Masło,
cukier i
miód postawić na ogniu w dość dużym garnku. Mieszając powoli gotować aż składniki się rozpuszczą i połączą.
Sodę wymieszać z
octem i od razu po tym jak się spieni wlać do masy cukrowej i mieszając gotować aż powstanie ciemnobrązowy karmel. Zdjąć z ognia i odtawić na pięć minut, mieszając co chwila. Wbić
jajka i szybko wymieszać, żeby się nie ścięły. Dodać część przesianej
mąki, zmiksować a następnie wyłożyć na stolnicę i zagnieść z resztą
mąki. Podzielić ciasto na 6 części, każdą rozwałkować na papierze do pieczenia na placki wielkości mniej więcej dużej blaszki (ciasto bedzie bardzo cienkie, należy wałkować je szybko, bo ciasto twardnieje i coraz cieżej będzie na nim pracować). Piec placki kilka minut w 180*C aż będą brązowe.Krem:
Budyń ugotować na
mleku, według przepisu na opakowaniu ( bez dodatku
cukru, bo masa byłaby zbyt słodka), wystudzić. Miękkie
masło utrzeć z
kajmakiem a nastęnie ucierając dodawać po łyżce budydniu. Placki wyrównać, obrzynki odłożyć. Smarować placki cienką warstwą kremu i składać. Ostatni placek posmarować kremem i posypac pokryszonymi obrzynkami ciasta. Przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki na minimum kilkanaście godzin aby placki zmiękły. Najlepiej smakuje na 3-4 dzień.