ßßß
To ciasto kiedyś często pieczone było przez moją mamę, ale ostatnio nieco o nim zapomnieliśmy. Postanowiłam odświeżyć przepis i upiekłam je na urodziny córeczki. Na przyjęciach zawsze się sprawdza, bo jest proste ale ponadczasowe i zawsze smakuje.*foremka 27*40 cmSkładniki: na ciasto:500 g mąki200 g cukru200 g masła2 jajka2 łyżeczki sody2 łyżki letniego mleka na orzechy:125 g masła300 g orzechów włoskich2 łyżeczki miodu100 g cukru na masę:750 ml mleka2 opakowania budyniu200 g masła3 łyżki cukruSodę rozmieszać z mlekiem. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na połowę i każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia. Masło, cukier i miód zagotować w rondelku, dodać orzechy, wymieszać. Masę orzechową wyłożyć na jedną część ciasta. Obie blaszki z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C z termoobiegiem i piec około 20 minut. Wystudzić.Budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka, resztę zagotować. Na gotujące się mleko wylać rozrobione budynie i ugotować na gęsto. Nie zdejmować z ognia, dodać masło i mieszają gotować powoli aż budyń wciągnie cały tłuszcz. Gorącą masę wyłożyć na ciasto bez orzechów i przykryć blatem z orzechami. Odstawić na kilka godzin, najlepiej kroić dopiero następnego dnia.