Wykonanie
To ciasto kiedyś często pieczone było przez moją mamę, ale ostatnio nieco o nim zapomnieliśmy. Postanowiłam odświeżyć przepis i upiekłam je na urodziny córeczki. Na przyjęciach zawsze się sprawdza, bo jest proste ale ponadczasowe i zawsze smakuje.*foremka 27*40 cmSkładniki: na ciasto:500 g
mąki200 g
cukru200 g
masła2
jajka2 łyżeczki
sody2 łyżki letniego
mleka na
orzechy:125 g
masła300 g
orzechów włoskich2 łyżeczki
miodu100 g
cukru na masę:750 ml
mleka2 opakowania budyniu200 g
masła3 łyżki
cukruSodę rozmieszać z
mlekiem.
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na połowę i każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia.
Masło,
cukier i
miód zagotować w rondelku, dodać
orzechy, wymieszać. Masę
orzechową wyłożyć na jedną część ciasta. Obie blaszki z
ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C z termoobiegiem i piec około 20 minut. Wystudzić.Budynie i
cukier rozmieszać w połowie
mleka, resztę zagotować. Na gotujące się
mleko wylać rozrobione budynie i ugotować na gęsto. Nie zdejmować z ognia, dodać
masło i mieszają gotować powoli aż
budyń wciągnie cały tłuszcz. Gorącą masę wyłożyć na ciasto bez
orzechów i przykryć blatem z
orzechami. Odstawić na kilka godzin, najlepiej kroić dopiero następnego dnia.