ßßß Cookit - przepis na orzechowiec z masą na gorąco

orzechowiec z masą na gorąco

nazwa

Wykonanie

To ciasto kiedyś często pieczone było przez moją mamę, ale ostatnio nieco o nim zapomnieliśmy. Postanowiłam odświeżyć przepis i upiekłam je na urodziny córeczki. Na przyjęciach zawsze się sprawdza, bo jest proste ale ponadczasowe i zawsze smakuje.
*foremka 27*40 cm
Składniki: na ciasto:
500 g mąki
200 g cukru
200 g masła
2 jajka
2 łyżeczki sody
2 łyżki letniego mleka na orzechy:
125 g masła
300 g orzechów włoskich
2 łyżeczki miodu
100 g cukru na masę:
750 ml mleka
2 opakowania budyniu
200 g masła
3 łyżki cukru
Sodę rozmieszać z mlekiem. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na połowę i każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia. Masło, cukier i miód zagotować w rondelku, dodać orzechy, wymieszać. Masę orzechową wyłożyć na jedną część ciasta. Obie blaszki z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C z termoobiegiem i piec około 20 minut. Wystudzić.
Budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka, resztę zagotować. Na gotujące się mleko wylać rozrobione budynie i ugotować na gęsto. Nie zdejmować z ognia, dodać masło i mieszają gotować powoli aż budyń wciągnie cały tłuszcz. Gorącą masę wyłożyć na ciasto bez orzechów i przykryć blatem z orzechami. Odstawić na kilka godzin, najlepiej kroić dopiero następnego dnia.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/06/orzechowiec-z-masa-na-goraco.html