Wykonanie
Słodki przysmak:) W mojej wersji jako tort urodzinowy.
Miód w połączeniu z
orzechami smakuje wybornie!
Składniki:CIASTO:¾ szklanki
cukru4 szklanki
mąki3
jajkaŁyżeczka
sody2 łyżki
śmietany3 łyżki
mioduMASA:Kostka
masła25 dag
orzechów włoskich½ szklanki
cukru1/3 szklanki
mlekaWykonanie:Ciasto: Stopić
miód z
margaryną,
jaja ubić z
cukrem. Wymieszać, dodać
mąkę i resztę składników. Zagnieść ciasto i podzielić na cztery części. Ciasto wykładać na małą tortownicą i piec każdą część z osobna, przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.Masa:
Mleko rozgrzać i dodać
cukier i zmielone
orzechy. Podgotować przez ok. 5 minut. Wystudzoną masę utrzeć z
masłem.Przekładanie: ¼ masy odłożyć na bok. Resztą przekładać placki. Odłożoną masą ozdobić torcik.