ßßß Cookit - przepis na Tort miodowo- orzechowy

Tort miodowo- orzechowy

nazwa

Wykonanie

Słodki przysmak:) W mojej wersji jako tort urodzinowy. Miód w połączeniu z orzechami smakuje wybornie!
Składniki:
CIASTO:
¾ szklanki cukru
4 szklanki mąki
3 jajka
Łyżeczka sody
2 łyżki śmietany
3 łyżki miodu
MASA:
Kostka masła
25 dag orzechów włoskich
½ szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
Wykonanie:
Ciasto: Stopić miód z margaryną, jaja ubić z cukrem. Wymieszać, dodać mąkę i resztę składników. Zagnieść ciasto i podzielić na cztery części. Ciasto wykładać na małą tortownicą i piec każdą część z osobna, przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa: Mleko rozgrzać i dodać cukier i zmielone orzechy. Podgotować przez ok. 5 minut. Wystudzoną masę utrzeć z masłem.
Przekładanie: ¼ masy odłożyć na bok. Resztą przekładać placki. Odłożoną masą ozdobić torcik.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/04/tort-miodowo-orzechowy.html