Wykonanie
Dzisiaj Snikers moje ulubione ciasto. Masa orzechowa, kajmakowa i
miodowe placki. Polecam przepis.
SKŁADNIKIok.600 g
mąki3-4 łyżki
miodu2
jajka2 łyżki
śmietany1/2 kostki
margaryny1/2 szklanki
cukru2 płaskie łyżeczki
sody30 dag
orzechów włoskich10 dag
margaryny3 łyżki
miodu2 łyżki
cukruMasa budyniowa:2 budynie
waniliowe1/2 litra
mleka3 łyżki
cukru1 kostka
margarynyMasa kajmakowa:puszka
mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa kajmakowa . przyznam ,że wolę
mleko, ponieważ jest mniej słodkie od masy.WYKONANIE:
Mleko skondensowane gotujemy 2-3 godziny w wodzie.Na początek masa orzechowa. W garnuszku rozpuszczamy
margarynę miód,
cukier i dodajemy lekko posiekane
orzechy. przez moment gotujemy i odstawiamy do ostudzenia.Następnie
mąkę przesiewamy , łączymy z
sodą i pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części.Ciast rozwałkowujemy i wykładamy na dużą kwadratową lub prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Dwa ciasta pieczemy w 180 stopniach ok 30-35 min.Trzecie ciasto będzie z masą
orzechową i również pieczemy w takiej samej temperaturze tylko trochę dłużej ok 40 min.Ciasta się studzą , a my przygotowujemy krem budyniowy.
Budyń z
cukrem mieszamy w 1/2 szklanki
mleka. Pozostałe
mleko zagotowujemy. Wlewamy do gotującego się
mleka budyń, mieszamy, by nie powstały grudki. Ostudzony
budyń ucieramy z
margaryną.Przekładamy ciasto. Na pierwszą część nakładamy masę budyniową i przykrywamy drugim
ciastem.Na to wykładamy masę , która powstała z
mleka skondensowanego.Wierzch snikersa , to ciasto z
orzechami.Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, by dobrze stężała masa.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.