ßßß Cookit - przepis na Snikers

Snikers

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj Snikers moje ulubione ciasto. Masa orzechowa, kajmakowa i miodowe placki. Polecam przepis.
SKŁADNIKI
ok.600 g mąki
3-4 łyżki miodu
2 jajka
2 łyżki śmietany
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki sody
30 dag orzechów włoskich
10 dag margaryny
3 łyżki miodu
2 łyżki cukru
Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe
1/2 litra mleka
3 łyżki cukru
1 kostka margaryny
Masa kajmakowa:
puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa kajmakowa . przyznam ,że wolę mleko, ponieważ jest mniej słodkie od masy.
WYKONANIE:
Mleko skondensowane gotujemy 2-3 godziny w wodzie.
Na początek masa orzechowa. W garnuszku rozpuszczamy margarynę miód, cukier i dodajemy lekko posiekane orzechy. przez moment gotujemy i odstawiamy do ostudzenia.
Następnie mąkę przesiewamy , łączymy z sodą i pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części.
Ciast rozwałkowujemy i wykładamy na dużą kwadratową lub prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Dwa ciasta pieczemy w 180 stopniach ok 30-35 min.
Trzecie ciasto będzie z masą orzechową i również pieczemy w takiej samej temperaturze tylko trochę dłużej ok 40 min.
Ciasta się studzą , a my przygotowujemy krem budyniowy. Budyń z cukrem mieszamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy do gotującego się mleka budyń, mieszamy, by nie powstały grudki. Ostudzony budyń ucieramy z margaryną.
Przekładamy ciasto. Na pierwszą część nakładamy masę budyniową i przykrywamy drugim ciastem.
Na to wykładamy masę , która powstała z mleka skondensowanego.
Wierzch snikersa , to ciasto z orzechami.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, by dobrze stężała masa.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2015/09/snikers.html