Wykonanie
Miodownik kajmakowy to smaczne
miodowe ciasto z
orzechami, przełożone
kajmakiem i masą na bazie
kaszy manny,
mleka i
masła. Łatwo go upiec, a jest bardzo smaczny i apetycznie wygląda. Piecze się 3 cienkie placki, które przekłada się masami. Miodownik smakuje najlepiej po 2-3 dniach, kiedy dobrze połączy się z masami. To bardzo praktyczne, kiedy przygotowuje się więcej ciast i w ostatni dzień nie ma czasu na pieczenie wszystkich. To jedno można, a wręcz należy, przygotować wcześniej :)Składniki na blaszkę wielkości 25 x 35 cm:Ciasto:3,5 szklanki
mąki pszennej200 g
margaryny1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
miodu2
jajka2 łyżeczki
sody oczyszczonejWarstwa
mleczna:2 szklanki
mleka1/2 szklanki
kaszy manny3 łyżki
cukru150 g
margaryny1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoWarstwa kajmakowa:1 puszka masy kajmakowej (w temperaturze pokojowej)Warstwa orzechowa:300- 400 g
orzechów włoskich50 g
margaryny4 łyżki
cukru3 łyżki
mioduPrzygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy z
sodą i siekamy z pokrojonym na kawałki
masłem. Dodajemy
cukier,
miód i
jajka. Zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy je na 3 części.Przed pieczeniem przygotowujemy warstwę
orzechową, ponieważ wyłożymy ją na jedno z przygotowanych do pieczenia ciast.Przygotowanie masy orzechowej:
Orzechy wrzucamy do niewielkiej głębokiej metalowej miski i siekamy siekaczem do ciasta. Dzięki temu unikniemy żmudnego siekania i bałaganu.
Masło roztapiamy z
miodem i dodajemy posiekane
orzechy i
cukier.
Pieczenie ciasta:Każdą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na foremkę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Ja ciasto rozwałkowuję mało dokładnie, ponieważ dopiero w foremce, przy użyciu małego wałka, ciasto dopasowuję do foremki.Jeśli nie macie 3 takich samych foremek, możecie użyć tej samej. Aby zaoszczędzić czas (nie czekać, aż foremka wystygnie i nie bawić się z
ciastem 3
razy) polecam przygotować pierwszy placek i wyciągnąć go razem z papierem na deskę,
potem wyłożyć foremkę drugim
ciastem i również wyciągnąć je razem z papierem na deskę, a upiec dopiero trzeci placek. W ten sposób od razu po upieczeniu pierwszego placka drugie ciasto można włożyć do foremki i upiec. Na trzeci placek przed pieczeniem wykładamy masę
orzechową!Placki kolejno pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzałka góra-dół) przez około 10 minut. Studzimy.
Przygotowanie kremu
mlecznego:Zagotowujemy
mleko, wsypujemy
kaszę mannę i gotujemy kilka minut na małym ogniu, mieszając, aby
kasza się nie przypaliła. Studzimy. Miękkie
masło miksujemy z
cukrem i ekstraktem
waniliowym, dodając po łyżce zimną
kaszę mannę.Na pierwszy placek wykładamy masę
mleczną. Przykrywamy ją drugim plackiem, na który wykładamy kajmak z puszki. Całość przykrywamy trzecim plackiem z masą
orzechową. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Ciasto na bazie przepisu STĄDPrzepis bierze udział w akcji: