ßßß
Miodownik kajmakowy to smaczne miodowe ciasto z orzechami, przełożone kajmakiem i masą na bazie kaszy manny, mleka i masła. Łatwo go upiec, a jest bardzo smaczny i apetycznie wygląda. Piecze się 3 cienkie placki, które przekłada się masami. Miodownik smakuje najlepiej po 2-3 dniach, kiedy dobrze połączy się z masami. To bardzo praktyczne, kiedy przygotowuje się więcej ciast i w ostatni dzień nie ma czasu na pieczenie wszystkich. To jedno można, a wręcz należy, przygotować wcześniej :)Składniki na blaszkę wielkości 25 x 35 cm:Ciasto:3,5 szklanki mąki pszennej200 g margaryny1/2 szklanki cukru1/2 szklanki miodu2 jajka2 łyżeczki sody oczyszczonejWarstwa mleczna:2 szklanki mleka1/2 szklanki kaszy manny3 łyżki cukru150 g margaryny1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoWarstwa kajmakowa:1 puszka masy kajmakowej (w temperaturze pokojowej)Warstwa orzechowa:300- 400 g orzechów włoskich50 g margaryny4 łyżki cukru3 łyżki miodu
Przygotowanie ciasta:Mąkę przesiewamy z sodą i siekamy z pokrojonym na kawałki masłem. Dodajemy cukier, miód i jajka. Zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy je na 3 części.Przed pieczeniem przygotowujemy warstwę orzechową, ponieważ wyłożymy ją na jedno z przygotowanych do pieczenia ciast.Przygotowanie masy orzechowej:Orzechy wrzucamy do niewielkiej głębokiej metalowej miski i siekamy siekaczem do ciasta. Dzięki temu unikniemy żmudnego siekania i bałaganu. Masło roztapiamy z miodem i dodajemy posiekane orzechy i cukier.
Pieczenie ciasta:Każdą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na foremkę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Ja ciasto rozwałkowuję mało dokładnie, ponieważ dopiero w foremce, przy użyciu małego wałka, ciasto dopasowuję do foremki.Jeśli nie macie 3 takich samych foremek, możecie użyć tej samej. Aby zaoszczędzić czas (nie czekać, aż foremka wystygnie i nie bawić się z ciastem 3 razy) polecam przygotować pierwszy placek i wyciągnąć go razem z papierem na deskę, potem wyłożyć foremkę drugim ciastem i również wyciągnąć je razem z papierem na deskę, a upiec dopiero trzeci placek. W ten sposób od razu po upieczeniu pierwszego placka drugie ciasto można włożyć do foremki i upiec. Na trzeci placek przed pieczeniem wykładamy masę orzechową!Placki kolejno pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzałka góra-dół) przez około 10 minut. Studzimy.
Przygotowanie kremu mlecznego:Zagotowujemy mleko, wsypujemy kaszę mannę i gotujemy kilka minut na małym ogniu, mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Studzimy. Miękkie masło miksujemy z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodając po łyżce zimną kaszę mannę.Na pierwszy placek wykładamy masę mleczną. Przykrywamy ją drugim plackiem, na który wykładamy kajmak z puszki. Całość przykrywamy trzecim plackiem z masą orzechową. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Ciasto na bazie przepisu STĄDPrzepis bierze udział w akcji: