Wykonanie
Bardzo dobre ciasto, od zawsze kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia.
Miodowe ciasto przełożone masą z
kaszy, która według mnie nie jest wyczuwalna, no chyba że ktoś jest bardzo wrażliwy na jej smak :) Świetna propozycje na chłodne dni. Ciasto robiłam w standardowej kwadratowej blaszce, możemy też upiec je w nieco większej, wtedy ciasto dzielimy na 3 części :)Ciasto :500 g
mąki pszennej200 g
masła2
jajka2 łyżki
miodu1/2 szkl
cukru1 łyżeczka
sodyMasa :3 szkl
mleka9 - 10 łyżek
kaszy manny12 łyżek
cukru250 g
masłaDodatkowo na wierzch :100 g posiekanych
orzechów włoskich50 g
cukru50 g
margaryny2 łyżki
mioduPrzygotowanie :
Miód,
cukier i
margarynę rozpuszczamy, dodajemy posiekane
orzechy włoskie, mieszamy i podgrzewamy razem kilka minut.Składniki na ciasto zagniatamy na jednolite ciasto, a następnie dzielimy je na 4 równe części. Każdą część wałkujemy na papierze do pieczenia na cienki placek. Przekładamy na blaszkę i pieczemy w 180st. C przez ok 10 - 15 min. Tak samo postępujemy z pozostałymi trzema częściami ciasta (jeżeli chcemy zrobić ciasto z masą
orzechową to przed pieczeniem na jednym blacie rozsmarowujemy
orzechy i zapiekamy 10 - 20 min w 180st.C (w zależności jak cienkie ciasto zrobiliśmy - ma być złote).Masa :
Mleko zagotowujemy z
cukrem,
cukrem waniliowym i
margaryną. Dodajemy
kaszę i mieszając gotujemy do czasu uzyskania gęstej masy. Lekko studzimy, a następnie przekładamy masą upieczone części ciasta (na samej górze ma być placek z
orzechami).Jeżeli nie robiliśmy masy orzechowej to wierzch polewamy
polewą czekoladową.
Smacznego ! :)