Wykonanie
            Piątek, Grudzień 5, 2014, 14:32

Jesienne, słodkie babeczki o zbitej, kremowej i wilgotnej konsystencji to idealna słodka przekąska lub szybki deser. To również doskonały sposób na wykorzystanie 
orzechowych zapasów z naszej spiżarni.Rozpoczął się grudzień i powoli rozkręcają się przygotowania do świąt. W wielu domach powoli już lepi się pierogi, robi krokiety, uszka, które z łatwością można przechować w zamrażarce by wszystkiego nie zostawić na ostatnią chwilę. Mi udało się nastawić piernik staropolski w tym roku, a w przerwie, choć ostatnio czasu wiele nie mam, przygotowałam babeczki z reszty 
orzechów jakie mi po nim pozostały. Do ich przygotowania użyłam aromatu 
orzechowego jako tzw. wzmacniacza smaku, ale Ci co preferują kuchnię zdrową, mogą go śmiało zastąpić. Babeczki wyszły przepyszne! Wilgotne, gęste bo bez 
proszku do pieczenia i intensywnie 
orzechowe, idealne na jesienne popołudnie jako słodka przekąska.(przepis na 12 babeczek)Składniki:1,5 szklanki 
mąki110 g 
margaryny1 szklanka drobnego 
cukru2 
jajka1/2 szklanki 
mleka1 łyżka ekstraktu 
waniliowego1/10 łyżeczki aromatu "
orzech włoski" w proszku *1/2 szklanki posiekanych 
orzechów włoskich12 połówek 
orzecha włoskiego*jeśli nie chcecie używać aromatu, który wzbogaci smak, możecie zastąpić go 2 łyżkami zmielonych 
orzechów włoskich, a przepis zmniejszyć o tą samą liczbę łyżek 
mąkiPrzygotowanie:
Margarynę zmiksować aż stanie się kremowa (można ją podgrzać odrobinę w mikrofali, ok 10-15 sec.). Dodać 
cukier i miksować razem na gładką masę.Do całości dodać 
jajka, wbijając jedno po drugim, stale miksując. Następnie dolać ekstrakt i dobrze wymieszać mikserem.Dodać 
mąkę i zmiksować do połączenia, a następnie dolać 
mleko i miksować aż masa stanie się jednolita i gładka.Na koniec do masy wrzucić aromat w proszku i dobrze wymieszać. Wsypać 
orzechy i połączyć je z 
ciastem za pomocą szpatułki.Ciasto rozłożyć do 12 papilotek. Na wierzchu położyć połówkę 
orzecha. Piec 20-25 minut w 160 stopniach.Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwi, a babeczki pozostawić w środku aż do ostygnięcia.
