Wykonanie
            
przepyszny 
orzechowo-miodownik, który idealnie wpasował się w atmosferę świąt Bożego Narodzenia. jednak nadaje się na każdą inną okazję i myślę, że jest wart waszej uwagi. a przepis z moimi modyfikacjami pochodzi ze Słodkich Fantazji. :)Ciasto:4 szklanki 
mąki pszennej (część 
mąki można zastąpić mączką z 
orzechów włoskich)2/3 szklanki 
cukru pudru1 
jajko3 
żółtka250g 
margaryny2 łyżki kwaśnej 
śmietany4 łyżki 
miodu3 łyżeczki 
sody oczyszczonejMasa waniliowa:2 budynie 
waniliowe¾ l 
mleka5 łyżek 
cukru100g 
masłaMasa karmelowa:1 puszka 
mleka skondensowanegoMasa orzechowa:200 g 
masła6 łyżek 
cukru6 łyżek 
miodu400 g drobno posiekanych 
orzechów włoskichCiasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z 
sodą. 
Margarynę pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce, posiekać z 
mąką. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Podzielić je na trzy równe części. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do wypieków i wyłożyć na nią rozwałkowaną jedną część ciasta. Piec ok. 10-12 minut w temperaturze 180-190° C. Tak samo postąpić z pozostałymi częściami ciasta.Masa budyniowa:Budynie ugotować z 
cukrem w ¾ litra 
mleka wg przepisu na opakowaniu. Kiedy 
budyń lekko się przestudzi, dodać 
masło i zmiksować do połączenia.Masa orzechowa:
Orzechy posiekać.W garnku rozpuścić 
masło, 
cukier i 
miód, dodać posiekane 
orzechy, wymieszać.Jeszcze gorącą masę rozprowadzić na dwóch upieczonych blatach.Całość:Na jeden blat z zastygniętą masą 
orzechową, wyłożyć masę budyniową. Przykryć drugim blatem (tym bez masy orzechowej) i posmarować go ostudzoną masą kajmakową. Całość przykryć drugim blatem z masą 
orzechową. Odstawić przynajmniej na kilka godzin, choć dużo lepiej smakuje na drugi dzień.Smacznego :)PS przepraszam, że tak rzadko tu bywam, ale brak czasu 
daje się we znaki...