Wykonanie
przepyszny
orzechowo-miodownik, który idealnie wpasował się w atmosferę świąt Bożego Narodzenia. jednak nadaje się na każdą inną okazję i myślę, że jest wart waszej uwagi. a przepis z moimi modyfikacjami pochodzi ze Słodkich Fantazji. :)Ciasto:4 szklanki
mąki pszennej (część
mąki można zastąpić mączką z
orzechów włoskich)2/3 szklanki
cukru pudru1
jajko3
żółtka250g
margaryny2 łyżki kwaśnej
śmietany4 łyżki
miodu3 łyżeczki
sody oczyszczonejMasa waniliowa:2 budynie
waniliowe¾ l
mleka5 łyżek
cukru100g
masłaMasa karmelowa:1 puszka
mleka skondensowanegoMasa orzechowa:200 g
masła6 łyżek
cukru6 łyżek
miodu400 g drobno posiekanych
orzechów włoskichCiasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z
sodą.
Margarynę pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce, posiekać z
mąką. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Podzielić je na trzy równe części. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do wypieków i wyłożyć na nią rozwałkowaną jedną część ciasta. Piec ok. 10-12 minut w temperaturze 180-190° C. Tak samo postąpić z pozostałymi częściami ciasta.Masa budyniowa:Budynie ugotować z
cukrem w ¾ litra
mleka wg przepisu na opakowaniu. Kiedy
budyń lekko się przestudzi, dodać
masło i zmiksować do połączenia.Masa orzechowa:
Orzechy posiekać.W garnku rozpuścić
masło,
cukier i
miód, dodać posiekane
orzechy, wymieszać.Jeszcze gorącą masę rozprowadzić na dwóch upieczonych blatach.Całość:Na jeden blat z zastygniętą masą
orzechową, wyłożyć masę budyniową. Przykryć drugim blatem (tym bez masy orzechowej) i posmarować go ostudzoną masą kajmakową. Całość przykryć drugim blatem z masą
orzechową. Odstawić przynajmniej na kilka godzin, choć dużo lepiej smakuje na drugi dzień.Smacznego :)PS przepraszam, że tak rzadko tu bywam, ale brak czasu
daje się we znaki...