Wykonanie
Babki przeważnie pieczemy na święta wielkanocne a ja mam dla was dzisiaj wersję bożonarodzeniową. Przepyszna,bardzo puszysta, wilgotna i rozpływająca się w ustach babeczka z dodatkiem
orzechów włoskich w karmelu. Mniam!Składniki:130 g
orzechów włoskich80 g
cukru50 g
mioduCiasto;200 g
masła temp. pokojowa180 g drobnego
cukru4
jajka temp. pokojowa300 g
mąki2 łyżeczki
sody75 ml letniego
mlekaszczypta
soliDodatkowo 100 g
mlecznej czekoladyForemka keksówka 30x12 cm wyłożona pergaminem
Orzechy: Na patelnię wsyp
cukier, dodaj
miód i podgrzewaj na średnim ogniu. Nie mieszaj! Poczekaj aż
cukier i
miód się rozpuści i zacznie nabierać brązowego koloru. Wsyp
orzechy i dokładnie obtocz je w karmelu. Masę przełóż na kawałek pergaminu. Poczekaj aż ostygnie i stwardnieje. Następnie pokrój na niewielkie kawałki.Ciasto:
Masło,
jajka i
mleko powinny
mieć temp. pokojową! Do miski włóż
masło i
cukier. Ucieraj aż masa będzie puszysta a
cukier prawie się rozpuścił. Następnie dodawaj porcjami:
żółtko-
mąka wymieszana z
sodą i
solą-odrobina
mleka. I tak do wyczerpania składników.
Białka ubij na sztywno i dodaj łyżkę do masy gdy się połączy delikatnie wmieszaj resztę piany. Do ciasta dodaj około 70% drobno pokrojonych
orzechów, wymieszaj i przełóż do keksówki. Piecz do suchego patyczka 40-50 minut w 180*C. Przestudź.
Czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej, polej ciasto a wierzch posyp pozostałymi
orzechami.