ßßß Cookit - przepis na Babka z karmelizowanymi orzechami

Babka z karmelizowanymi orzechami

nazwa

Wykonanie

Babki przeważnie pieczemy na święta wielkanocne a ja mam dla was dzisiaj wersję bożonarodzeniową. Przepyszna,bardzo puszysta, wilgotna i rozpływająca się w ustach babeczka z dodatkiem orzechów włoskich w karmelu. Mniam!
Składniki:
130 g orzechów włoskich
80 g cukru
50 g miodu
Ciasto;
200 g masła temp. pokojowa
180 g drobnego cukru
4 jajka temp. pokojowa
300 g mąki
2 łyżeczki sody
75 ml letniego mleka
szczypta soli
Dodatkowo 100 g mlecznej czekolady
Foremka keksówka 30x12 cm wyłożona pergaminem
Orzechy: Na patelnię wsyp cukier, dodaj miód i podgrzewaj na średnim ogniu. Nie mieszaj! Poczekaj aż cukier i miód się rozpuści i zacznie nabierać brązowego koloru. Wsyp orzechy i dokładnie obtocz je w karmelu. Masę przełóż na kawałek pergaminu. Poczekaj aż ostygnie i stwardnieje. Następnie pokrój na niewielkie kawałki.
Ciasto: Masło, jajka i mleko powinny mieć temp. pokojową! Do miski włóż masło i cukier. Ucieraj aż masa będzie puszysta a cukier prawie się rozpuścił. Następnie dodawaj porcjami: żółtko-mąka wymieszana z sodą i solą-odrobina mleka. I tak do wyczerpania składników. Białka ubij na sztywno i dodaj łyżkę do masy gdy się połączy delikatnie wmieszaj resztę piany. Do ciasta dodaj około 70% drobno pokrojonych orzechów, wymieszaj i przełóż do keksówki. Piecz do suchego patyczka 40-50 minut w 180*C. Przestudź.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, polej ciasto a wierzch posyp pozostałymi orzechami.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/12/babka-z-karmelizowanymi-orzechami.html