ßßß
Babki przeważnie pieczemy na święta wielkanocne a ja mam dla was dzisiaj wersję bożonarodzeniową. Przepyszna,bardzo puszysta, wilgotna i rozpływająca się w ustach babeczka z dodatkiem orzechów włoskich w karmelu. Mniam!Składniki:130 g orzechów włoskich80 g cukru50 g mioduCiasto;200 g masła temp. pokojowa180 g drobnego cukru4 jajka temp. pokojowa300 g mąki2 łyżeczki sody75 ml letniego mlekaszczypta soliDodatkowo 100 g mlecznej czekoladyForemka keksówka 30x12 cm wyłożona pergaminemOrzechy: Na patelnię wsyp cukier, dodaj miód i podgrzewaj na średnim ogniu. Nie mieszaj! Poczekaj aż cukier i miód się rozpuści i zacznie nabierać brązowego koloru. Wsyp orzechy i dokładnie obtocz je w karmelu. Masę przełóż na kawałek pergaminu. Poczekaj aż ostygnie i stwardnieje. Następnie pokrój na niewielkie kawałki.Ciasto: Masło, jajka i mleko powinny mieć temp. pokojową! Do miski włóż masło i cukier. Ucieraj aż masa będzie puszysta a cukier prawie się rozpuścił. Następnie dodawaj porcjami: żółtko-mąka wymieszana z sodą i solą-odrobina mleka. I tak do wyczerpania składników. Białka ubij na sztywno i dodaj łyżkę do masy gdy się połączy delikatnie wmieszaj resztę piany. Do ciasta dodaj około 70% drobno pokrojonych orzechów, wymieszaj i przełóż do keksówki. Piecz do suchego patyczka 40-50 minut w 180*C. Przestudź.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, polej ciasto a wierzch posyp pozostałymi orzechami.