ßßß
Źródło + moje zmianySkładniki:250 g mąki125 g masła2 jajka1/2 szklanki mleka25 g drożdży3 łyżki cukruszczypta soli2 łyżki brązowego cukru do posypania rogalików1/2 tabliczki czekolady deserowej posiekanej na drobne kawałki50 g masy marcepanowej (zużyłam około 150g)Wszystkie składniki ciasta powinny mieć pokojową temperaturę. Rozpuścić drożdże w mleku, dodać 1 jajko, sól i cukier. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z płynnymi składnikami. Wyrobić na gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na 20 min do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, rozwałkować na duży prostokąt. Na połowę ciasta nałożyć masło pokrojone w cienkie plasterki. Ciasto złożyć na pół i ponownie rozwałkować. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia. Czynność składania na pół,wałkowania i pozostawiania na 15 min należy wykonać trzy razy. Po trzecim odpoczynku ciasto podzielić na pół i rozwałkować na cienki prostokąt, z którego należy wyciąć 7 trójkątów. Na szerszym końcu trójkąta ułożyć kawałek czekolady i marcepana. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszego końca z nadzieniem. Podobnie postąpić z drugą połową. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując między nimi odstępy. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Pozostawić do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni i wstawić rogaliki. Piec około 15 min, aż się pięknie zezłocą.Smacznego:)