Wykonanie
Przez Marzena 26 września 2018Jesień już za oknem, więc czas na
dynię w kuchni. Dzisiaj pokusiłam się na placki z dyni. Bardzo proste i super smaczne. Świetne na deser lub śniadanko. Zanim skończyłam pisać ten post, muszę przyznać bezwstydnie, że połowa już zniknęła 🙂
Składniki
mąka pszenna biała - 1 szklanka
imbir w proszku (ginger) - 1/2 łyżeczki
mleko roślinne (użyłam
mleka migdałowego) - 3/4 szklanki
siemię lniane - zmielone - 1 łyżka
dynia ugotowana i zmielona albo z puszki - 1/2 szklanki
cynamon lub
kardamon - 1/2 łyżeczki
brązowy cukier lub
cukier kokosowy - 2 łyżki
sól - 1/4 łyżki
olej - 2 łyżki
ocet jabłkowy lub
sok z cytryny - 1 łyżka
soda do pieczenia - 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia bez aluminium - 1 łyżeczka
kurkuma (tumeric) w proszku - opcjonalnie - 1/4 łyżeczkiInstrukcjeWykonanie jest niezwykle proste. Suche składniki dokładnie razem mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy resztę składników - tzw. mokre składniki.Po wymieszaniu łączymy suche i mokre składniki razem, mieszamy i smażymy na średnim ogniu.Podajemy z
syropem klonowym,
bitą śmietaną albo z
owocami.Z przepisu wychodzi około 12 placuszków.
5 gwiazdek, bazując na 1 ocenach