ßßß
Przez Marzena 26 września 2018Jesień już za oknem, więc czas na dynię w kuchni. Dzisiaj pokusiłam się na placki z dyni. Bardzo proste i super smaczne. Świetne na deser lub śniadanko. Zanim skończyłam pisać ten post, muszę przyznać bezwstydnie, że połowa już zniknęła 🙂
Składnikimąka pszenna biała - 1 szklankaimbir w proszku (ginger) - 1/2 łyżeczkimleko roślinne (użyłam mleka migdałowego) - 3/4 szklankisiemię lniane - zmielone - 1 łyżkadynia ugotowana i zmielona albo z puszki - 1/2 szklankicynamon lub kardamon - 1/2 łyżeczkibrązowy cukier lub cukier kokosowy - 2 łyżkisól - 1/4 łyżkiolej - 2 łyżkiocet jabłkowy lub sok z cytryny - 1 łyżkasoda do pieczenia - 1/2 łyżeczkiproszek do pieczenia bez aluminium - 1 łyżeczkakurkuma (tumeric) w proszku - opcjonalnie - 1/4 łyżeczkiInstrukcjeWykonanie jest niezwykle proste. Suche składniki dokładnie razem mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy resztę składników - tzw. mokre składniki.Po wymieszaniu łączymy suche i mokre składniki razem, mieszamy i smażymy na średnim ogniu.Podajemy z syropem klonowym, bitą śmietaną albo z owocami.Z przepisu wychodzi około 12 placuszków.
5 gwiazdek, bazując na 1 ocenach