ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe racuchy babuni z jabłkami

Drożdżowe racuchy babuni z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Przez Marzena 19 sierpnia 2018
Przyszedł czas na wegańską wersję tych ulubionych przez pokolenia w naszej rodzinie, super smacznych drożdżowych placków babci.
Wiecie jak to babcie mają - jak tylko usłyszą, że ktoś coś lubi jeść, to długo prosić się nie dają. Zaraz szybciutko zakładają fartuszki, wyciągają stare przepisy i mimo, że czasami nie jest im łatwo, dzielnie wypiekają różne smakołyki dla wnuków czy innych członków rodziny. Na liście naszych ulubionych babcinych przysmaków jest właśnie ten, na drożdżowe racuszki z jabłkami. Oryginalny przepis jest z jajkami, ale udało mi się uzyskać dokładnie ten sam smak również w wegańskiej wersji. Jak nie wierzycie, to musicie koniecznie spróbować.
Składniki
mleko kokosowe (bardzo gęste) lub inne roślinne - 1 3/4 szklanki
biała mąka pszenna - 1 szklanka
jabłko - 1 sztuka
brązowy cukier lub cukier kokosowy - 4 -5 łyżek
suche drożdże - 2 łyżki
cynamon lub kardamon - 1/4 łyżeczki
szczypta soli
olej kokosowy lub inny - 3 łyżki
siemię lniane - złote - 2 łyżki
Instrukcje
Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, posypujemy cukrem i dokładnie mieszamy, aż mleko i cukier się rozpuszczą.
Mielimy siemię lniane, dodajemy do mąki i mieszamy razem resztę składników, w wyjątkiem jabłka. Po wymieszaniu powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Jabłko kroimy w cienkie plasterki, obtaczamy je w mące, tak aby dokładnie pokryła wszystkie plasterki. Dodajemy jabłka do ciasta i mieszamy.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Placki smażymy na oleju na małym ogniu, z obu storn. Możemy podawać je z cukrem pudrem lub syropem klonowym.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/drozdzowe-racuchy-babuni-z-jablkami