Wykonanie
Przez Marzena 19 sierpnia 2018Przyszedł czas na wegańską wersję tych ulubionych przez pokolenia w naszej rodzinie, super smacznych
drożdżowych placków babci.Wiecie jak to babcie mają - jak tylko usłyszą, że ktoś coś lubi jeść, to długo prosić się nie dają. Zaraz szybciutko zakładają fartuszki, wyciągają stare przepisy i mimo, że czasami nie jest im łatwo, dzielnie wypiekają różne smakołyki dla wnuków czy innych członków rodziny. Na liście naszych ulubionych babcinych przysmaków jest właśnie ten, na
drożdżowe racuszki z
jabłkami. Oryginalny przepis jest z
jajkami, ale udało mi się uzyskać dokładnie ten sam smak również w wegańskiej wersji. Jak nie wierzycie, to musicie koniecznie spróbować.Składniki
mleko kokosowe (bardzo gęste) lub inne roślinne - 1 3/4 szklankibiała
mąka pszenna - 1 szklanka
jabłko - 1 sztuka
brązowy cukier lub
cukier kokosowy - 4 -5 łyżeksuche
drożdże - 2 łyżki
cynamon lub
kardamon - 1/4 łyżeczkiszczypta
soliolej kokosowy lub inny - 3 łyżki
siemię lniane - złote - 2 łyżkiInstrukcje
Drożdże zalewamy ciepłym
mlekiem, posypujemy
cukrem i dokładnie mieszamy, aż
mleko i
cukier się rozpuszczą.Mielimy
siemię lniane, dodajemy do
mąki i mieszamy razem resztę składników, w wyjątkiem
jabłka. Po wymieszaniu powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji gęstej
śmietany.
Jabłko kroimy w cienkie plasterki, obtaczamy je w
mące, tak aby dokładnie pokryła wszystkie plasterki. Dodajemy
jabłka do ciasta i mieszamy.Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.Placki smażymy na
oleju na małym ogniu, z obu storn. Możemy podawać je z
cukrem pudrem lub
syropem klonowym.