ßßß
Przez Marzena 19 sierpnia 2018Przyszedł czas na wegańską wersję tych ulubionych przez pokolenia w naszej rodzinie, super smacznych drożdżowych placków babci.Wiecie jak to babcie mają - jak tylko usłyszą, że ktoś coś lubi jeść, to długo prosić się nie dają. Zaraz szybciutko zakładają fartuszki, wyciągają stare przepisy i mimo, że czasami nie jest im łatwo, dzielnie wypiekają różne smakołyki dla wnuków czy innych członków rodziny. Na liście naszych ulubionych babcinych przysmaków jest właśnie ten, na drożdżowe racuszki z jabłkami. Oryginalny przepis jest z jajkami, ale udało mi się uzyskać dokładnie ten sam smak również w wegańskiej wersji. Jak nie wierzycie, to musicie koniecznie spróbować.Składnikimleko kokosowe (bardzo gęste) lub inne roślinne - 1 3/4 szklankibiała mąka pszenna - 1 szklankajabłko - 1 sztukabrązowy cukier lub cukier kokosowy - 4 -5 łyżeksuche drożdże - 2 łyżkicynamon lub kardamon - 1/4 łyżeczkiszczypta soliolej kokosowy lub inny - 3 łyżkisiemię lniane - złote - 2 łyżkiInstrukcjeDrożdże zalewamy ciepłym mlekiem, posypujemy cukrem i dokładnie mieszamy, aż mleko i cukier się rozpuszczą.Mielimy siemię lniane, dodajemy do mąki i mieszamy razem resztę składników, w wyjątkiem jabłka. Po wymieszaniu powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany.Jabłko kroimy w cienkie plasterki, obtaczamy je w mące, tak aby dokładnie pokryła wszystkie plasterki. Dodajemy jabłka do ciasta i mieszamy.Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.Placki smażymy na oleju na małym ogniu, z obu storn. Możemy podawać je z cukrem pudrem lub syropem klonowym.