ßßß Cookit - przepis na Dyniowe ślimaczki drożdżowe

Dyniowe ślimaczki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dzisiaj kolejny przepis do którego wykorzystamy pieczoną dynię . Przepis podpatrzyłam u Kasi na blogu Gotuję bo lubię, upiekłam je z małymi modyfikacjami: dałam więcej przecieru z dyni, dodałam kardamon, a bułeczki zrobiłam malutkie, więc wyszło mi ich całe mnóstwo ! Do tej pory nie robiłam ciasta drożdżowego z dynią i jestem tym przepisem zachwycona ! Serdecznie Wam polecam ! Na pewno wkrótce będzie powtórka, może by jeszcze dodać do nich rodzynek... ?
Składniki na około 28 sztuk:
Ciasto
500 g mąki
230 g pieczonej dyni
100 g cukru
30 g świeżych drożdży
80 ml letniego mleka
1 jako
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Nadzienie:
60 g stopionego masła
100 g brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru i 1 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pieczoną dynię blendujemy. W misce łączymy zaczyn z pozostałymi składnikami na ciasto i wyrabiamy przez 10 minut mikserem. Następnie ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto będzie się nam kleiło do rąk, ale nie należy dosypywać więcej mąki, bo bułeczki wyjdą nam ciężkawe.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wałkujemy na cienki prostokąt o wymiarach około 25 x 40 cm. Powierzchnię ciasta smarujemy stopionym masłem i posypujemy mieszanką cukru i przypraw. Następnie ciasto zwijamy w rulon, żeby było mi łatwiej zwijać ciasto przecięłam je na 2 części, czyli powstały mi dwa prostokąty o wymiarach 25 x 20 cm. Zwinięte rulony kroimy na 9-10 części, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut, po czym smarujemy je mlekiem.
Ślimaczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/09/dyniowe-slimaczki-drozdzowe.html