Wykonanie
Pin It
Dzisiaj kolejny przepis do którego wykorzystamy pieczoną
dynię . Przepis podpatrzyłam u Kasi na blogu Gotuję bo lubię, upiekłam je z małymi modyfikacjami: dałam więcej przecieru z dyni, dodałam
kardamon, a bułeczki zrobiłam malutkie, więc wyszło mi ich całe mnóstwo ! Do tej
pory nie robiłam
ciasta drożdżowego z
dynią i jestem tym przepisem zachwycona ! Serdecznie Wam polecam ! Na pewno wkrótce będzie powtórka, może by jeszcze dodać do nich
rodzynek... ?Składniki na około 28 sztuk:Ciasto500 g
mąki230 g pieczonej dyni100 g
cukru30 g świeżych
drożdży80 ml letniego
mleka1 jako2 łyżki
oleju1/2 łyżeczki
cynamonuszczypta
soliNadzienie:60 g stopionego
masła100 g
brązowego cukru2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
kardamonuWykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w
mleku z dodatkiem 2 łyżek
cukru i 1 łyżki
mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.Pieczoną
dynię blendujemy. W misce łączymy zaczyn z pozostałymi składnikami na ciasto i wyrabiamy przez 10 minut mikserem. Następnie ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto będzie się nam kleiło do rąk, ale nie należy dosypywać więcej
mąki, bo bułeczki wyjdą nam ciężkawe.Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany
mąką blat i wałkujemy na cienki prostokąt o wymiarach około 25 x 40 cm. Powierzchnię ciasta smarujemy stopionym
masłem i posypujemy mieszanką
cukru i przypraw. Następnie ciasto zwijamy w rulon, żeby było mi łatwiej zwijać ciasto przecięłam je na 2 części, czyli powstały mi dwa prostokąty o wymiarach 25 x 20 cm. Zwinięte rulony kroimy na 9-10 części, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut, po czym smarujemy je
mlekiem.Ślimaczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Podajemy posypane
cukrem pudrem.