Wykonanie
Monkey bread -
drożdżowe porcje ciasta, obtoczone w cukrze i
cynamonie, polane karmelem. Największą popularnością cieszy się w Stanach, serwowany jest na śniadanie do porannej
kawki. Tradycyjnie podawany jest na gorąco, tak aby pieczone porcje można było łatwo oderwać palcami.U nas nie jest tak bardzo znany, ale mam nadzieję, że to się zmieni bo jest naprawdę pyszny.Przygotowanie: około godziny | Czas dodatkowy: 3 godziny | Pieczenie: 30 minutSkładniki:Ciasto:5 szklanek
mąki50 g
drożdży1 szklanka letniego
mleka2 łyżki
cukru4
żółtka50 g
masła rozpuszczonego i ostudzonego1/2 łyżeczki
soliDodatkowo:3/4 szklanki
cukru1 czubata łyżeczka
cynamonuKarmel:1/2 szklanki
brązowego cukru1/4 łyżeczki
soli120 g niesolonego
masłaforemka keksówkaPrzygotować rozczyn: do 1/2 szklanki
mleka w kruszyć
drożdże, dodać łyżeczkę
cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy
mąkę,
cukier,
żółtka,
sól,
masło, rozczyn i
mleko, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy
mąki. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Kiedy ciasto jest już elastyczne i sprężyste smarujemy
oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
Cukier mieszamy z
cynamonem. Z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy kulki, które obtaczamy w cukrze. Układamy na blaszce. Odstawiamy na godzinę.Do garnka wrzucamy
masło,
sól i
brązowy cukier mieszamy do rozpuszczenia
cukru. Karmelem polewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C pieczemy około 30 minut.