Wykonanie
Monkey bread -
drożdżowe porcje ciasta, obtoczone w cukrze i
cynamonie, polane karmelem. Największą popularnością cieszy się w Stanach, serwowany jest na śniadanie do porannej
kawki. Tradycyjnie podawany jest na gorąco, tak aby pieczone porcje można było łatwo oderwać palcami.
U nas nie jest tak bardzo znany, ale mam nadzieję, że to się zmieni bo jest naprawdę pyszny.
Przygotowanie: około godziny | Czas dodatkowy: 3 godziny | Pieczenie: 30 minut
Składniki:
Ciasto:
5 szklanek
mąki50 g
drożdży1 szklanka letniego
mleka2 łyżki
cukru4
żółtka50 g
masła rozpuszczonego i ostudzonego
1/2 łyżeczki
soliDodatkowo:
3/4 szklanki
cukru1 czubata łyżeczka
cynamonuKarmel:
1/2 szklanki
brązowego cukru1/4 łyżeczki
soli120 g niesolonego
masłaforemka keksówka
Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki
mleka w kruszyć
drożdże, dodać łyżeczkę
cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy
mąkę,
cukier,
żółtka,
sól,
masło, rozczyn i
mleko, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy
mąki. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Kiedy ciasto jest już elastyczne i sprężyste smarujemy
oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
Cukier mieszamy z
cynamonem. Z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy kulki, które obtaczamy w cukrze. Układamy na blaszce. Odstawiamy na godzinę.
Do garnka wrzucamy
masło,
sól i
brązowy cukier mieszamy do rozpuszczenia
cukru. Karmelem polewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C pieczemy około 30 minut.
