ßßß
Monkey bread - drożdżowe porcje ciasta, obtoczone w cukrze i cynamonie, polane karmelem. Największą popularnością cieszy się w Stanach, serwowany jest na śniadanie do porannej kawki. Tradycyjnie podawany jest na gorąco, tak aby pieczone porcje można było łatwo oderwać palcami.U nas nie jest tak bardzo znany, ale mam nadzieję, że to się zmieni bo jest naprawdę pyszny.Przygotowanie: około godziny | Czas dodatkowy: 3 godziny | Pieczenie: 30 minutSkładniki:Ciasto:5 szklanek mąki50 g drożdży1 szklanka letniego mleka2 łyżki cukru4 żółtka50 g masła rozpuszczonego i ostudzonego1/2 łyżeczki soliDodatkowo:3/4 szklanki cukru1 czubata łyżeczka cynamonuKarmel:1/2 szklanki brązowego cukru1/4 łyżeczki soli120 g niesolonego masłaforemka keksówkaPrzygotować rozczyn: do 1/2 szklanki mleka w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, żółtka, sól, masło, rozczyn i mleko, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy mąki. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Kiedy ciasto jest już elastyczne i sprężyste smarujemy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.Cukier mieszamy z cynamonem. Z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy kulki, które obtaczamy w cukrze. Układamy na blaszce. Odstawiamy na godzinę.Do garnka wrzucamy masło, sól i brązowy cukier mieszamy do rozpuszczenia cukru. Karmelem polewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C pieczemy około 30 minut.