ßßß Cookit - przepis na Monkey bread

Monkey bread

nazwa

Wykonanie

Monkey bread - drożdżowe porcje ciasta, obtoczone w cukrze i cynamonie, polane karmelem. Największą popularnością cieszy się w Stanach, serwowany jest na śniadanie do porannej kawki. Tradycyjnie podawany jest na gorąco, tak aby pieczone porcje można było łatwo oderwać palcami.
U nas nie jest tak bardzo znany, ale mam nadzieję, że to się zmieni bo jest naprawdę pyszny.
Przygotowanie: około godziny | Czas dodatkowy: 3 godziny | Pieczenie: 30 minut
Składniki:
Ciasto:
5 szklanek mąki
50 g drożdży
1 szklanka letniego mleka
2 łyżki cukru
4 żółtka
50 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
3/4 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka cynamonu
Karmel:
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 łyżeczki soli
120 g niesolonego masła
foremka keksówka
Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki mleka w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, żółtka, sól, masło, rozczyn i mleko, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy mąki. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Kiedy ciasto jest już elastyczne i sprężyste smarujemy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
Cukier mieszamy z cynamonem. Z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy kulki, które obtaczamy w cukrze. Układamy na blaszce. Odstawiamy na godzinę.
Do garnka wrzucamy masło, sól i brązowy cukier mieszamy do rozpuszczenia cukru. Karmelem polewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C pieczemy około 30 minut.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2012/09/monkey-bread.html