Wykonanie
Przepis pochodzi z bloga Just
love cookin' .Jeśli chodzi o pieczenie słodkich ciast, zawsze mam z tym problem. Często efekt końcowy znacząco odbiega od mojego zamysłu. Nie wiem w czym tkwi szczegół bo przykładam się do tego tak samo jak do przygotowywania innych potraw.
Warkocz
cynamonowy z
ciasta drożdżowego wychodzi mi zawsze. Pewnie to zasługa samego przepisu, w którym proporcje składników są idealne. Jedno wiem na pewno - warkocz jest pyszny i w moim domu znika szybciej niż trwa samo pieczenie.Na świąteczny stół, jak znalazł. Jeden zjemy od razu a drugi pojedzie z nami jutro do rodziców. Ja lubię je najbardziej z
mlekiem jednak tym razem podczas robienia zdjęć ktoś był szybszy...
Składniki na jeden warkocz:ciasto:120 ml ciepłego
mleka1 łyżeczka
cukru1
żółtko30 g roztopionego
masłaszczypta
soli15 g
drożdży300 g
mąkinadzienie:50 g
masła3 łyżki
cukru1-2 łyżeczki
cynamonuPodgrzewamy delikatnie
mleko i rozpuszczamy w nim
drożdże z łyżeczką
cukru. Odstawiamy na chwilę aby utworzyła się drożdżowa pianka. Do miski (nie może być metalowa) przesiewam
mąkę. Dodaję
sól,
żółtko i
mleko z
drożdżami. Na koniec wlewam roztopione
masło. Wyrabiamy ciasto i odkładamy w natłuszczonej misce na około godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto rośnie, robimy nadzienie. Ucieramy miękkie
masło z
cukrem i
cynamonem. Jak ciasto zwiększy swoją objętość, wykładamy na stolnicę posypaną
mąką i wałkujemy je na kształt prostokąta. Całe smarujemy
cynamonowym nadzieniem i zawijamy w roladę. Tniemy roladę na pół, zostawiając łączenie na górze na jakieś 3 cm. Zawijamy dwa kawałki warkocza, tak aby na zewnątrz wychodziła część z nadzieniem. Łączymy na końcu i formujemy na kształt wieńca. Wierzch smarujemy resztą
cynamonowego masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 5 minut.
Korzystając z okazji, życzę wszystkim Najsmaczniejszych Świąt Wielkanocnych.