Wykonanie
Pin It
Kolejne
ciasto drożdżowe, które podbiło moje
serce. Troszkę podobny do szwedzkich bułeczek
cynamonowych Kanelbullar, ale nie zawiera
kardamonu. Jest przepyszny i przepięknie się prezentuje. Posmakuje też wszystkim, którzy nie lubią przesłodzonych ciast. Rewelacyjny z
konfiturą gruszkową z nutką
wanilii lub
gruszkowo-
pomarańczową . Przepis pochodzi z bloga Życie smakiem się toczy .Dołączam go do listopadowej listy Na zakwasie i na drożdżach .Składniki:Ciasto15 g świeżych
drożdży125 ml ciepłego
mleka1 łyżka
cukru300 g
maki pszennej 55030 g roztopionego
masła1/2 łyżeczki
soli1
żółtkoFarsz50 g roztopionego
masła4 łyżki
brązowego cukru3 łyżeczki
cynamonuWykonanie:
Drożdże mieszamy z
cukrem i
mlekiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.Do miski przesiewamy
mąkę, dosypujemy
sól. Do
drożdżowego zaczynu dodajemy
żółtko i
masło, mieszamy i przelewamy do miski z
mąką. Mikserem wyrabiamy elastyczne ciasto, które
potem umieszczamy w natłuszczonej misce i odstawiamy w cieple miejsce na godzinę.W kubku mieszamy składniki farszu.Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany
mąką. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm, a następnie smarujemy masą
maślaną i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Rulon przecinamy wzdłuż na pół. Obie części ciasta zwijamy naprzemiennie w warkocz, starając się, aby rozcięcia znajdowały się na wierzchu warkocza. na koniec łączymy obydwa końce warkocza, formują okrągły wieniec.Na tym filmiku jest dokładana instrukcja jak to zrobić.Wieniec przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 30-40 minut do wrośnięcia.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wieniec pieczemy około 40 minut.