ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy wieniec cynamonowy (Estoński kringel)

Drożdżowy wieniec cynamonowy (Estoński kringel)

nazwa

Wykonanie

Pin It
Kolejne ciasto drożdżowe, które podbiło moje serce. Troszkę podobny do szwedzkich bułeczek cynamonowych Kanelbullar, ale nie zawiera kardamonu. Jest przepyszny i przepięknie się prezentuje. Posmakuje też wszystkim, którzy nie lubią przesłodzonych ciast. Rewelacyjny z konfiturą gruszkową z nutką wanilii lub gruszkowo-pomarańczową . Przepis pochodzi z bloga Życie smakiem się toczy .
Dołączam go do listopadowej listy Na zakwasie i na drożdżach .
Składniki:
Ciasto
15 g świeżych drożdży
125 ml ciepłego mleka
1 łyżka cukru
300 g maki pszennej 550
30 g roztopionego masła
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko
Farsz
50 g roztopionego masła
4 łyżki brązowego cukru
3 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy sól. Do drożdżowego zaczynu dodajemy żółtko i masło, mieszamy i przelewamy do miski z mąką. Mikserem wyrabiamy elastyczne ciasto, które potem umieszczamy w natłuszczonej misce i odstawiamy w cieple miejsce na godzinę.
W kubku mieszamy składniki farszu.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm, a następnie smarujemy masą maślaną i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Rulon przecinamy wzdłuż na pół. Obie części ciasta zwijamy naprzemiennie w warkocz, starając się, aby rozcięcia znajdowały się na wierzchu warkocza. na koniec łączymy obydwa końce warkocza, formują okrągły wieniec.
Na tym filmiku jest dokładana instrukcja jak to zrobić.
Wieniec przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 30-40 minut do wrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wieniec pieczemy około 40 minut.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/11/drozdzowy-wieniec-cynamonowy-estonski.html