Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 400g
mąki pszennej- 1,5 łyżeczki
drożdży w proszku- 3/4 szklanki
mleka- 70g
masła- 2
żółtka- 3 duże łyżki puree z dyni- 1/3 szklanka
cukru- 1/2 łyżeczki
soli*na nadzienie- 40g mała- 50g
cukru brązowego- 1 szklanka
orzechów włoskich lub laskowych- 1/2 łyżeczki
cynamonu*dodatkowo- 2
białkaSposób przygotowania:1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od podgrzania
mleka z
masłem i
cukrem.
Żółtka ucieramy, dodajemy puree
dyniowe, mieszamy, następnie wlewamy lekko schłodzone
mleko. Później wsypujemy
mąkę wymieszaną z
drożdżami i
solą, mieszamy na gładkie ciasto i odstawiamy na 5 min. Po tym czasie ciasto wyrabiamy ręką, aż będzie gładkie, lśniące i nie klejące się do rąk (w razie potrzeby można dosypać odrobinę
mąki). Formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.2.
Orzechy mielimy i mieszamy z resztą składników na nadzienie.3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony
mąką blat, rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy trójkąty jeśli chcemy otrzymać kształt
rogali, lub kwadraty, gdy kształt grzebienia. Na każdy kawałek ciasta kładziemy nadzienie
orzechowe i zawijamy (jeśli chcemy otrzymać grzebienie to na jednym końcu nacinamy tworząc paski i zawijamy od strony nienaciętej). Rogaliki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką, pozostawiamy na 15 min., by podrosły, na końcu smarujemy roztrzepanymi
białkami, pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, aż się lekko zrumienią i ładnie wyrosną.Inspiracja:everycakeyoubake