Wykonanie
Estoński kringel to
ciasto drożdżowe zawijane w formie wieńca. Jego zewnętrza warstwa powinna być chrupiąca, natomiast środek mięciutki. Często przygotowany jest z nadzieniem
cynamonowym, ale można wykorzystać także
kardamon,
szafran,
rodzynki czy ulubione
powidła śliwkowe.Ciasto wbrew pozorą nie jest wymagające. Wieniec smaukuje wyśmienicie lekko przestudzony, ale jeszcze ciepły (ok. 30 minut po wyjęciu z piekarnika) z dodatkiem ciepłego
mleka czy
kakao.
Składniki:Ciasto:15g. świeżych
drożdży30 g. roztopionego
masła1/2 szklanki ciepłego
mleka1 łyżka
cukru2 szklanki
mąki pszennej1/3 łyżeczki
soli1
żółtko1/2 łyżeczki
kardamonu (opcjonalnie)Nadzienie:50 g. roztopionego
masła4 łyżki
cukru (może być trzcinnowy lub zwykły)1 duża łyżka
cynamonuDodatkowo :1
białko do posmarowania
cukier zmieszany z
cynamonem do posypania
Etapy przygotowania:1. Rozczyn :
Drożdże mieszamy z
cukrem, dodajemy letnie
mleko (nie gorące!) i łyżkę
mąki. Dokładnie mieszamy, aby nie pozostawić grudek. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.2. Na stolnicy przesiewamy
mąkę wymieszaną z
solą. Formujemy dołek i dodajemy wyrośnięty rozczyn,
żółtko i roztopione
masło. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż stanie się elastyczne. Gotowe ciasto umieszczamy w misce wysmarowanej
olejem i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na ok. 60 minut lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.3. Kiedy ciasto będzie gotowe, wykładamy je na blat i wałkujemy tak, aby powstał prostokąt o grubości ok. 0 , 5 cm.4. Przygotowujemy nadzienie : Roztopione
masło mieszamy z
cukrem i
cynamonem. Tak przygotowaym adzieniem smarujemy równomiernie nasze ciasto i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.5. Rulon przecinamy wzdłuż na pół, zostawiając na jednym z końców kilkucentymetrowy złączony fragment. Połówki rulony przekładamy nad sobą, tak jakbyśmy robili warkocz z dwóch części. Przy zawijaniu staramy się aby rozcięte części ciasta wraz z nadzieniem były widoczne na wierzchu. Gdy warkocz będzie zaplecione, można rozciąć pozostawioną wcześniej część, a następie połączyć warkocz tak, aby powstał okrągły wieniec.6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Warkocz smarujemy
białkiem i posypujemy odrobiną
cukru z
cynamonem. Pieczemy 15 – 18 minut, aż wieniec się zarumieni.* Wiem, że z opisu może wydawać się to zagmatwane, dlatego mam nadzieję, że zdjęcia trochę Wam to wszystko ułatwią.
Smacznego !!