ßßß
Składniki:Ciasto:15g. świeżych drożdży30 g. roztopionego masła1/2 szklanki ciepłego mleka1 łyżka cukru2 szklanki mąki pszennej1/3 łyżeczki soli1 żółtko1/2 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)Nadzienie:50 g. roztopionego masła4 łyżki cukru (może być trzcinnowy lub zwykły)1 duża łyżka cynamonuDodatkowo :1 białko do posmarowaniacukier zmieszany z cynamonem do posypania
Etapy przygotowania:1. Rozczyn : Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy letnie mleko (nie gorące!) i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, aby nie pozostawić grudek. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.2. Na stolnicy przesiewamy mąkę wymieszaną z solą. Formujemy dołek i dodajemy wyrośnięty rozczyn, żółtko i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż stanie się elastyczne. Gotowe ciasto umieszczamy w misce wysmarowanej olejem i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na ok. 60 minut lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.3. Kiedy ciasto będzie gotowe, wykładamy je na blat i wałkujemy tak, aby powstał prostokąt o grubości ok. 0 , 5 cm.4. Przygotowujemy nadzienie : Roztopione masło mieszamy z cukrem i cynamonem. Tak przygotowaym adzieniem smarujemy równomiernie nasze ciasto i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.5. Rulon przecinamy wzdłuż na pół, zostawiając na jednym z końców kilkucentymetrowy złączony fragment. Połówki rulony przekładamy nad sobą, tak jakbyśmy robili warkocz z dwóch części. Przy zawijaniu staramy się aby rozcięte części ciasta wraz z nadzieniem były widoczne na wierzchu. Gdy warkocz będzie zaplecione, można rozciąć pozostawioną wcześniej część, a następie połączyć warkocz tak, aby powstał okrągły wieniec.6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Warkocz smarujemy białkiem i posypujemy odrobiną cukru z cynamonem. Pieczemy 15 – 18 minut, aż wieniec się zarumieni.* Wiem, że z opisu może wydawać się to zagmatwane, dlatego mam nadzieję, że zdjęcia trochę Wam to wszystko ułatwią.





Smacznego !!