ßßß Cookit - przepis na Wieniec cynamonowy czyli estoński kringel

Wieniec cynamonowy czyli estoński kringel

nazwa

Wykonanie

Estoński kringel to ciasto drożdżowe zawijane w formie wieńca. Jego zewnętrza warstwa powinna być chrupiąca, natomiast środek mięciutki. Często przygotowany jest z nadzieniem cynamonowym, ale można wykorzystać także kardamon, szafran, rodzynki czy ulubione powidła śliwkowe.
Ciasto wbrew pozorą nie jest wymagające. Wieniec smaukuje wyśmienicie lekko przestudzony, ale jeszcze ciepły (ok. 30 minut po wyjęciu z piekarnika) z dodatkiem ciepłego mleka czy kakao.
Składniki:
Ciasto:
15g. świeżych drożdży
30 g. roztopionego masła
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
1 żółtko
1/2 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)
Nadzienie:
50 g. roztopionego masła
4 łyżki cukru (może być trzcinnowy lub zwykły)
1 duża łyżka cynamonu
Dodatkowo :
1 białko do posmarowania
cukier zmieszany z cynamonem do posypania
Etapy przygotowania:
1. Rozczyn : Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy letnie mleko (nie gorące!) i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, aby nie pozostawić grudek. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
2. Na stolnicy przesiewamy mąkę wymieszaną z solą. Formujemy dołek i dodajemy wyrośnięty rozczyn, żółtko i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż stanie się elastyczne. Gotowe ciasto umieszczamy w misce wysmarowanej olejem i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na ok. 60 minut lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
3. Kiedy ciasto będzie gotowe, wykładamy je na blat i wałkujemy tak, aby powstał prostokąt o grubości ok. 0 , 5 cm.
4. Przygotowujemy nadzienie : Roztopione masło mieszamy z cukrem i cynamonem. Tak przygotowaym adzieniem smarujemy równomiernie nasze ciasto i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.
5. Rulon przecinamy wzdłuż na pół, zostawiając na jednym z końców kilkucentymetrowy złączony fragment. Połówki rulony przekładamy nad sobą, tak jakbyśmy robili warkocz z dwóch części. Przy zawijaniu staramy się aby rozcięte części ciasta wraz z nadzieniem były widoczne na wierzchu. Gdy warkocz będzie zaplecione, można rozciąć pozostawioną wcześniej część, a następie połączyć warkocz tak, aby powstał okrągły wieniec.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Warkocz smarujemy białkiem i posypujemy odrobiną cukru z cynamonem. Pieczemy 15 – 18 minut, aż wieniec się zarumieni.
* Wiem, że z opisu może wydawać się to zagmatwane, dlatego mam nadzieję, że zdjęcia trochę Wam to wszystko ułatwią.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/ciasta/wieniec-cynamonowy-czyli-estonski-kringel