Wykonanie
Ostatnio jak już znajdę czas żeby coś zrobić to są to na ogół
drożdżowe wypieki... coś mnie wzięło ;-)Tym razem francuski przepis na drożdżówkę z
cynamonowym środkiem ;-) Pomysł stąd :)Pyszna na śniadanie do szklanki
mleka :)
Składniki:525 g
mąki70 g
cukru210 g
mleka20 g świeżych
drożdży albo 1 opakowanie suchych3
żółtka120 g miękkiego
masłaszczypta
soliPonadto:40g
cukru trzcinowego60 g stopionego
masłacynamon1
żółtko do posmarowaniaPodgrzać
mleko. Rozrobić
drożdże z odrobiną
cukru i 3 łyżkami
mleka. Odstawić na 15 minut.
Mąkę,
sól,
cukier, rozczyn
drożdżowy,
żółtka i
masło zmiksować. Dodać pozostałe
mleko.Mieszać do momentu kiedy ciasto będzie jednolite i odchodziło od ręki.Przykryć i odstawić na 1 , 5 godziny w ciepłe miejsce.Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na 4 części. Rozwałkować je na równej wielkości placki o grubości 0,5 cm. Przełożyć każdy placek mieszanką
masła,
cukru i
cynamonu.Położyć na środku małą okrągła filiżankę i rozciąć placki na 8 równych części (jak na zdjęciu).Każdy z tych 8 kawałów naciąć w połowie, zostawiając 1 cm od
brzego (patrz zdjęcie).Zwijać poszczególne części do przodu i tyłu.
Przykryć i odstawić na 45 minut.Rozbełtać
żółtko z 1 łyżką
mleka i 1 łyżką
cukru.Posmarować ciasto.Piec 25 minut w 180 stopniach.Smacznego!