Wykonanie
Wczoraj piekłam je po raz pierwszy i wyglądały masakrycznie... Do tego stopnia, że wstydziłam się je pokazać na blogu. Dzisiaj było podejście drugie, Rogaliki wyglądają nieźle (może nie cudownie) i postanowiłam się podzielić z
Wami przepisem. Tym bardziej że są pyszne.potrzebne składniki:0.5 kg
mąki (może być potrzebne trochę więcej jeśli ciasto będzie za rzadkie),1 szklanka
mleka,0,5 kostki
drożdży,3 łyżki
cukru,1
cukier waniliowy,0,5 szklanki
oleju,szczypta
soli.nadzienie
cynamonowe (przepis znalazłam u
Margarytki ):75 g
masła0,75 g
brązowego cukru,3 łyżeczki
cynamonu.
Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy
cukier,
cukier waniliowy i
drożdże, zostawiamy na chwilę, żeby
drożdże zaczęły rosnąć)Do
mąki dodajemy
sól, rozczyn
drożdżowy i
olej, dokładnie wyrabiamy ( w razie czego podsypując
mąką) do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Zostawiamy na chwilę, żebu ciasto podrosło.W tym samym czasie rozpuszczamy
masło, dodajemy do niego
cukier i
cynamon i chwile podgrzewamy cały czas mieszając. (nie karmelizujemy!!)Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część wałkujemy i kroimy na 8 części, każdą cześć smarujemy nadzieniem i zwijamy. układamy na wytłuszczonym pergaminie i pieczemy do zezłocenia (około 15 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.