ßßß Cookit - przepis na Maślane pyzy / kluski na parze / parowańce z cynamonem

Maślane pyzy / kluski na parze / parowańce z cynamonem

nazwa

Wykonanie

Przepis na klasyczne pyzy już przedstawiałam, tym razem inna odsłona. P yzy w tej wersji pachną masłem i cynamonem. W smaku bardz o przypominają słodkie bułeczki a może nawet i pączki choć daleko im do smażenia w głę bokim oleju. :-) Warstwa masła i cukru z c ynamo nem zastyga tworząc delikatną, chrupiącą skorupkę. Ś wi etne nie tylko na świeżo, ale również na dr ugi dzień.
550g mąki
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki cukru
15g drożdży świeżych
350ml ciepłego mleka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru
50g masła
1. Mąkę mieszamy z solą. Wlewamy olej. Drożdże i cukier rozpuszczamy w 150ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Odstawiamy na chwilę a kiedy zaczną rosnąć, dodajemy do mąki. Dolewamy resztę mleka, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
2. Ciasto dzielimy na 12-15 części. Formujemy bułeczki. Ponownie pozostawiamy do napuszenia, tym razem na około 30 minut.
3. Pampuchy układamy na wszystkich poziomach parowaru w sporych odstępach od siebie. Parujemy przez około 10 minut.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/03/maslane-pyzy-kluski-na-parze-parowance.html