Wykonanie
Przepis na klasyczne pyzy już przedstawiałam, tym razem inna odsłona. P yzy w tej wersji pachną
masłem i
cynamonem. W smaku bardz o przypominają słodkie bułeczki a może nawet i pączki choć daleko im do smażenia w głę bokim
oleju. :-) Warstwa
masła i
cukru z c ynamo nem zastyga tworząc delikatną, chrupiącą skorupkę. Ś wi etne nie tylko na świeżo, ale również na dr ugi dzień.

550g
mąki1/2 łyżeczki
soli4 łyżki
cukru15g
drożdży świeżych350ml ciepłego
mleka2 łyżki
oleju1 łyżeczka
cynamonu3 łyżki
cukru50g
masła1.
Mąkę mieszamy z
solą. Wlewamy
olej.
Drożdże i
cukier rozpuszczamy w 150ml ciepłego (ale nie gorącego)
mleka. Odstawiamy na chwilę a kiedy zaczną rosnąć, dodajemy do
mąki. Dolewamy resztę
mleka, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.2. Ciasto dzielimy na 12-15 części. Formujemy bułeczki. Ponownie pozostawiamy do napuszenia, tym razem na około 30 minut.3. Pampuchy układamy na wszystkich poziomach parowaru w sporych odstępach od siebie. Parujemy przez około 10 minut.
