Wykonanie
Pin It
Dziś zapraszam moich czytelników na pyszne, delikatne i aromatyczne rogaliki z
jabłkami. Idealne na jesienne niedzielne popołudnie. Doskonałe do przygotowania wspólnie z dziećmi. Oczywiście zamiast
jabłek do rogalików możemy dać też dojrzałą
gruszkę.
Czas przygotowania: 130 minutProporcje na 6
rogaliSkładnikiZaczyn:1/2 szklanki letniego
mleka1 łyżka
mąki pszennej1 łyżeczka
cukru12,5 g świeżych
drożdżyCiasto:2 szklanki
mąki pszennej1
jajko35 g roztopionego
masła1/2 szklanki
cukruszczypta
soli1 łyżeczka domowej esencji waniliowejFarsz:1 spore
jabłkocynamonmielony
kardamonbrązowy cukier trzcinowy
jajko do malowania rogalików
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzewamy, wlewamy do miski, dodajemy pokruszone
drożdże, pół łyżki
cukru i 1 łyżkę
mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy do rozczynu przesianą
mąkę ze szczyptą
soli, pozostały
cukier, esencję i
jajko, Wyrabiamy ciasto i gdy składniki się połączą dodajemy roztopione
masło. Wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.Ciasto przekładamy na oprószony
mąką blat i wałkujemy na kształt koła o średnicy 24 cm. Koło dzielimy radełkiem na 6 równych części, każdy trójkąt nacinamy wzdłuż, posypujemy
cynamonem i
cukrem.
Jabłko obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne, dzielimy na połówki, i kroimy w plasterki. 3-4 plasterki
jabłka układamy na szerszej części trójkąta, a następnie zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bułeczki malujemy rozkłóconym
jajkiem, posypujemy
cukrem i pieczemy około 25 minut do uzyskania złotego koloru.Studzimy na kratce.
Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, na stronie Westwing znajdziecie piękne ozdoby świąteczne oraz zastawę stołową i piękne dodatki. Warto tam zajrzeć, żeby upolować coś wyjątkowego.