ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe zawijańce cynamonowo - kardamonowe

Drożdżowe zawijańce cynamonowo - kardamonowe

nazwa

Wykonanie

Któregoś pochmurnego jesiennego dnia zobaczyłam takie babeczki u Kulinarnej Piniaty i nie mogłam ich nie zrobić. TUTAJ znajdziecie oryginalny przepis, ja pokombinowałam jedynie z nadzieniem.
Składniki na 16 bułeczek:
510 g pszennej mąki
20 g drożdży
250 ml ciepłego mleka
100 g rozpuszczonego masła
1 jajko o temp. pokojowej
pół łyżeczki soli
3 łyżki cukru
Do nadzienia:
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki cukru
łyżka cynamonu
łyżeczka mielonego kardamonu
Do wykończenia:
rozmącone jajko
2 łyżki grubego cukru
Z drożdży, łyżeczki cukru i odrobiny mleka przygotowujemy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość, zagniatamy ze wszystkich składników elestyczne, odchodzące od ręki ciasto. Ciasto zostawiamy w misce w ciepłym miejscu na godzinkę, przykrywamy ściereczką.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, wałkujemy, smarujemy nadzieniem i zwijamy ciasto w rulon. Rulon tniemy na 16 części. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i dajemu mu podrosnąć przez kwadrans. Po tym czasie smarujemy je rozmąconym jajkiem, posypujemy cukrem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2013/10/drozdzowe-zawijance-cynamonowo.html