Wykonanie
Któregoś pochmurnego jesiennego dnia zobaczyłam takie babeczki u Kulinarnej Piniaty i nie mogłam ich nie zrobić. TUTAJ znajdziecie oryginalny przepis, ja pokombinowałam jedynie z nadzieniem.Składniki na 16 bułeczek:510 g
pszennej mąki20 g
drożdży250 ml ciepłego
mleka100 g rozpuszczonego
masła1
jajko o temp. pokojowejpół łyżeczki
soli3 łyżki
cukruDo nadzienia:2 łyżki miękkiego
masła2 łyżki
cukrułyżka
cynamonułyżeczka mielonego
kardamonuDo wykończenia:rozmącone
jajko2 łyżki grubego
cukruZ
drożdży, łyżeczki
cukru i odrobiny
mleka przygotowujemy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość, zagniatamy ze wszystkich składników elestyczne, odchodzące od ręki ciasto. Ciasto zostawiamy w misce w ciepłym miejscu na godzinkę, przykrywamy ściereczką.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną
mąką, wałkujemy, smarujemy nadzieniem i zwijamy ciasto w rulon. Rulon tniemy na 16 części. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i dajemu mu podrosnąć przez kwadrans. Po tym czasie smarujemy je rozmąconym
jajkiem, posypujemy
cukrem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce.Smacznego!