Wykonanie
W mojej ulubionej szwedzkiej
serii książek bohaterowie ciągle zajadają się cynamonowymi bułeczkami. Kończąc kolejną książkę poczułem nieodpartą chęć zjedzenia takiego właśnie smakołyku. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, można oczywiście zrobić większe, choć jak dla mnie rozmiar za 3 kęsy jest idealny. W dodatku zapach bułeczek rozchodzący się po domu jest wspaniały.Do upieczenia około 20 średnich bułeczek potrzebujesz:- 2 szklanek
mąki pszennej- pół szklanki ciepłego
mleka- 70g
masła- 3 łyżek
cukru- 1
jajka- 12g
drożdży- 2 łyżeczek
kardamonu- szczypty
soliDo nadzienia :- 50g
masła- 1/2 szklanki
cukru (pół na pół biały i brązowy)- 2 łyżeczek
cynamonu+-
mleko do posmarowania bułeczek- gruboziarnisty
cukier do posypania (użyłem brązowego gruboziarnistego)
Zagnieć ciasto ze wszystkich składników, dodane
mleko nie może być gorące, gdyż zabije
drożdźe. Wyrabiaj ciasto aż stanie się jednolite i nie będzie bardzo lepkie, można nieco podsypać je
mąką, jednak im mniej tym lepiej. Pozwól ciastu wyrastać przez godzinę w misce przykrytej ściereczką, powinno podwoić objętość. Ciasto powinno być przyjemne w dotyku, miękkie i elastyczne.
Masło wymieszaj z
cukrem i
cynamonem, miksuj aż
masło zmieni się w puszystą masę.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt 20x50-60 cm o grubości 0,5 cm. Posmaruj ciasto nadzieniem na całej powierzchni zostawiając 3cm dłuższego
boku bez nadzienia.
Zwiń ciasto w rulon, w stronę nieposmarowanego
boku. Dociśnij ciasto tak, by rulon się zamknął. Pokrój go na 2,5 - 3 cm plastry.
Każdy z nich ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, by w rzędzie były max 4 sztuki, zatem 16 na blachę. Pozwól bułeczkom wyrosnąć przez około 25 minut, następnie posmaruj bułeczki
mlekiem i posyp
brązowym cukrem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 15 minut. Po upieczeniu studź na kratce przykryte ściereczką. Po ostudzeniu można bułeczki mrozić, jeść jeszcze ciepłe też można, wręcz polecam :)
Smacznego!