ßßß Cookit - przepis na Kanelbullar

Kanelbullar

nazwa

Wykonanie

Od czasu kiedy zobaczyłam u Polki , gospodyni Weekendowej Piekarni, przepis na szwedzkie bułeczki cynamonowe nie mogłam się doczekać kiedy je upiekę. Do ciasta drożdżowego zawsze podchodzę ostrożnie i nigdy nie mam pewności że mi się uda. Tym razem było tak samo. Wyrabiając ciasto myślałam, że moje bułeczki będą twarde jak kamień, ciasto wogóle mi się nie podobało. Robiłam z połowy porcji, więc byłam pewna, że niedokładnie odmierzyłam składniki. Tymczasem po upieczeniu bułkeczki okazały się wspaniałe, mięciutkie, pulchniutkie. Trzy, zjadłam prawie gorące bo nie mogłam się powstrzymać. A cudowny, cynamonowy zapach długo unosił się jeszcze po mieszkaniu.
Składniki:
Ciasto
50g świeżych drożdży
1/2 litra mleka "ciepłego na palec"
150-200g niesolonego masła o pokojowej temperaturze
1 decylitr cukru (100-120g)
malutka łyżeczka soli
1-2 łyżeczki mielonego lub utłuczonego w moździerzu kardamonu
14 decylitrow pszennej mąki dobrego gatunku (800-850g)
Nadzienie
200-300g masła
1,5 decylitra cukru (150g)
4-6 łyżek cynamonu
Do posmarowania
jajka rozbełtane
perłowy cukier
Rozpuścić drożdże w mleku z roztopionym masłem, dodać cukier, sól, kardamon i prawie całą makę.Wyrobić ciasto, aż się będzie błyszczało i będzie elastyczne.Zostawić do wyrośnięcia na około 30-60 min Po wyrośnięciu delikatnie wyrobić, podzielić na dwie części, uformować w duże buły i dać im odpocząć minutkę lub dwie.W międzyczasie wymieszać nadzienie.Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąty z raczej prostymi brzegami :-)) (c:a 60X25 cm). Podnieść ciasto od czasu do czsu i podsypać maką -nie będzie sie kleilo do stolu. Rozprowadzić nadzienie - po prostu posmarować każdy prostokąt tą cynamonową masą (im jej więcej tym lepsze buły). Każdy z rulonow podzielić na 30 kawałków . Odstawić na pół godziny.Piekarnik nagrzać do temp. 250 st.C.Posmarować rozbełtanym jajem i posypać perłowym cukrem.Piec około 5-8 min, ale zerkać na ciasto!
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2009/12/Kanelbullar.html