Wykonanie
Od czasu kiedy zobaczyłam u
Polki , gospodyni Weekendowej Piekarni, przepis na szwedzkie bułeczki
cynamonowe nie mogłam się doczekać kiedy je upiekę. Do
ciasta drożdżowego zawsze podchodzę ostrożnie i nigdy nie mam pewności że mi się uda. Tym razem było tak samo. Wyrabiając ciasto myślałam, że moje bułeczki będą twarde jak kamień, ciasto wogóle mi się nie podobało. Robiłam z połowy porcji, więc byłam pewna, że niedokładnie odmierzyłam składniki. Tymczasem po upieczeniu bułkeczki okazały się wspaniałe, mięciutkie, pulchniutkie. Trzy, zjadłam prawie gorące bo nie mogłam się powstrzymać. A cudowny,
cynamonowy zapach długo unosił się jeszcze po mieszkaniu.
Składniki:Ciasto50g świeżych
drożdży1/2 litra
mleka "ciepłego na palec"150-200g niesolonego
masła o pokojowej temperaturze1 decylitr
cukru (100-120g)malutka łyżeczka
soli1-2 łyżeczki mielonego lub utłuczonego w moździerzu
kardamonu14 decylitrow
pszennej mąki dobrego gatunku (800-850g)Nadzienie200-300g
masła1,5 decylitra
cukru (150g)4-6 łyżek
cynamonuDo posmarowania
jajka rozbełtaneperłowy
cukierRozpuścić
drożdże w
mleku z roztopionym
masłem, dodać
cukier,
sól,
kardamon i prawie całą
makę.Wyrobić ciasto, aż się będzie błyszczało i będzie elastyczne.Zostawić do wyrośnięcia na około 30-60 min Po wyrośnięciu delikatnie wyrobić, podzielić na dwie części, uformować w duże buły i dać im odpocząć minutkę lub dwie.W międzyczasie wymieszać nadzienie.Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąty z raczej prostymi brzegami :-)) (c:a 60X25 cm). Podnieść ciasto od czasu do czsu i podsypać
maką -nie będzie sie kleilo do
stolu. Rozprowadzić nadzienie - po prostu posmarować każdy prostokąt tą
cynamonową masą (im jej więcej tym lepsze buły). Każdy z rulonow podzielić na 30 kawałków . Odstawić na pół godziny.Piekarnik nagrzać do temp. 250 st.C.Posmarować rozbełtanym
jajem i posypać perłowym
cukrem.Piec około 5-8 min, ale zerkać na ciasto!Smacznego:)