Wykonanie
Powodem dla którego postanowiłam wyprobować ten przepis był… kształt bułeczek
Zrobiłam dwie wersje mniejsze i większe buły. Tutaj zamieszczam zdjęcia tych drobniejszych bułeczek, choć trudno mi się zdecydować ktore są lepsze. Buły wyszły pięknie wyrośnięte i pękate. Przepis pochodzi z książki „Encyklopedia wypieków i pieczenia”

Składniki :
50 g
drożdży (świeżych),
150 g
masła lub
margaryny,
500 ml
mleka,
1/2 łyżeczki
soli,
100-150 ml
cukru,
1i 1/2 łyżeczki roztartych ziaren
kardamonu lub 2 łyżeczki mielonego
kardamonu,
1
jajko,
ok. 1,5 litra
mąki pszennej.
Nadzienie :
75 g
margaryny lub
masła,
100 ml
cukru,
2 łyżeczki mielonego
cynamonu.
*ja ilość na nadzienie podwoiłam
Do posmarowania 1
jajkoDo dekoracji :
cukier (użyłam brązowego), posiekane
słodkie migdały.
Wykonanie :
Drożdże pokruszyć do miski. Rozpuścić tłuszcz, dodać
mleko i podgrzać do tep. 37 st. C. zalać
drożdże małą ilością
mleka i mieszać, aż się rozpuści. Dodać resztę
mleka,
sól,
cukier,
kardamon jajko i prawie całą
mąkę. Wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od brzegów miski. Posypać je małą iloścą
mąki. Zostawić ciasto do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, w wolnym od przeciągów miejscu, aż podwoi swoją objętość (30-4
0 minut).
Wymieszać składniki na nadzienie na gładką, łatwą do rozsmarowania masę.
Zagniatać ciasto przez kilka minut w misce. Wyłożyć na posypaną
mąką stolnicę i zagniatać z
mąką. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od stolnicy i nie klei się do rąk. Podzielić ciasto na 2 części. Rozwałkować każdą z nich na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm. Na prostokątach rozsmarować nadzienie. Zwinąć je w roladę, wzdłuż dłuższego
boku. Pokroić na plastry szerokości około 2 cm. Włożyć powierzchnią przekroju do góry, do papierowych foremek na babeczki lub położyć na przykrytej papierem do pieczenia blasze. Ja odcinałam wałki o długości 4 cm, nacinałam na 3 i robiłam wachlarzyki. Przykryć ściereczką i zostawic do wyrośnięcia (20-30 minut). Posmarować rozmąconym
jajkiem i posypać
cukrem, posiekanymi
migdałami.
Piec w piekarniku na środkowym poziomie w temperaturze 250 st. C około 8-10 minut
Przechowywanie :
W chlebaku lub foliowym worku 3-4 dni. W zamrażarce około 6 miesięcy. Kilkudniowe bułeczki można odświeżyć, podgrzewając je przez kilka minut w piekarniku w temp. 225 st. C lub w mikrofalówce. Będą smakowały jak świeżo upieczone.


Opcjonalny kształt
