ßßß
Składniki :50 g drożdży (świeżych),150 g masła lub margaryny,500 ml mleka,1/2 łyżeczki soli,100-150 ml cukru,1i 1/2 łyżeczki roztartych ziaren kardamonu lub 2 łyżeczki mielonegokardamonu,1 jajko,ok. 1,5 litra mąki pszennej.Nadzienie :75 g margaryny lub masła,100 ml cukru,2 łyżeczki mielonego cynamonu.*ja ilość na nadzienie podwoiłamDo posmarowania 1 jajkoDo dekoracji : cukier (użyłam brązowego), posiekane słodkie migdały.Wykonanie :Drożdże pokruszyć do miski. Rozpuścić tłuszcz, dodać mleko i podgrzać do tep. 37 st. C. zalać drożdże małą ilością mleka i mieszać, aż się rozpuści. Dodać resztę mleka, sól, cukier, kardamon jajko i prawie całą mąkę. Wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od brzegów miski. Posypać je małą iloścą mąki. Zostawić ciasto do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, w wolnym od przeciągów miejscu, aż podwoi swoją objętość (30-40 minut).Wymieszać składniki na nadzienie na gładką, łatwą do rozsmarowania masę.Zagniatać ciasto przez kilka minut w misce. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i zagniatać z mąką. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od stolnicy i nie klei się do rąk. Podzielić ciasto na 2 części. Rozwałkować każdą z nich na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm. Na prostokątach rozsmarować nadzienie. Zwinąć je w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na plastry szerokości około 2 cm. Włożyć powierzchnią przekroju do góry, do papierowych foremek na babeczki lub położyć na przykrytej papierem do pieczenia blasze. Ja odcinałam wałki o długości 4 cm, nacinałam na 3 i robiłam wachlarzyki. Przykryć ściereczką i zostawic do wyrośnięcia (20-30 minut). Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem, posiekanymi migdałami.Piec w piekarniku na środkowym poziomie w temperaturze 250 st. C około 8-10 minutPrzechowywanie :W chlebaku lub foliowym worku 3-4 dni. W zamrażarce około 6 miesięcy. Kilkudniowe bułeczki można odświeżyć, podgrzewając je przez kilka minut w piekarniku w temp. 225 st. C lub w mikrofalówce. Będą smakowały jak świeżo upieczone.
Opcjonalny kształt