ßßß Cookit - przepis na Kardamonowe supełki

Kardamonowe supełki

nazwa

Wykonanie

środa, 19 Grudzień 2012, autor: blue_megi, 7 Komentarzy »
Kardamonowe supełki
Maślane, pachnące kardamonem bułeczki. Bardzo nam zasmakowały. Użyłam ziaren kardamonu, które obrałam i zmieliłam wprost do surowego ciasta, co nadało mu niesamowitego aromatu. Możemy również użyć gotowego, zmielonego kardamonu (łatwiej go kupić). Z podanych proporcji wychodzi 5 sztuk średniej wielkości.
Składniki:
25 g drożdży
75 g masła
250 ml mleka
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
1 łyżeczka zmielonych ziaren kardamonu
750 ml mąki pszennej
dodatkowo:
jajko
W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mleko. Lekko podgrzewamy (do około 36 stopni, płyn nie może być zbyt ciepły). Zalewamy pokruszone drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy sól, cukier, kardamon i mąkę. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Pozostawiamy je w misce przykrytej ściereczką, w cieple, na 40 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto na posypanej mąką stolnicy i dzielimy je na kawałki jednakowej wielkości (5 sztuk). Formujemy z nich wałeczki grubości palca i zawiązujemy je jak supełki. Układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odkładamy jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Smarujemy bułeczki rozmąconym jajkiem. Pieczemy około 10 minut, aż ładnie się zrumienią. Zostawiamy do wystudzenia przykryte ściereczką.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/pieczywo/kardamonowe-supelki