ßßß
W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mleko. Lekko podgrzewamy (do około 36 stopni, płyn nie może być zbyt ciepły). Zalewamy pokruszone drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy sól, cukier, kardamon i mąkę. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Pozostawiamy je w misce przykrytej ściereczką, w cieple, na 40 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto na posypanej mąką stolnicy i dzielimy je na kawałki jednakowej wielkości (5 sztuk). Formujemy z nich wałeczki grubości palca i zawiązujemy je jak supełki. Układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odkładamy jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce.Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Smarujemy bułeczki rozmąconym jajkiem. Pieczemy około 10 minut, aż ładnie się zrumienią. Zostawiamy do wystudzenia przykryte ściereczką.