Wykonanie
środa, 19 Grudzień 2012, autor: blue_megi, 7 Komentarzy »
Kardamonowe supełkiMaślane, pachnące
kardamonem bułeczki. Bardzo nam zasmakowały. Użyłam ziaren
kardamonu, które obrałam i zmieliłam wprost do surowego ciasta, co nadało mu niesamowitego aromatu. Możemy również użyć gotowego, zmielonego
kardamonu (łatwiej go kupić). Z podanych proporcji wychodzi 5 sztuk średniej wielkości.Składniki:25 g
drożdży75 g
masła250 ml
mleka1/4 łyżeczki
soli2 łyżki
cukru1 łyżeczka zmielonych ziaren
kardamonu750 ml
mąki pszennejdodatkowo:
jajkoW rondelku rozpuszczamy
masło. Dodajemy
mleko. Lekko podgrzewamy (do około 36 stopni, płyn nie może być zbyt ciepły). Zalewamy pokruszone
drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy
sól,
cukier,
kardamon i
mąkę. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Pozostawiamy je w misce przykrytej ściereczką, w cieple, na 40 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto na posypanej
mąką stolnicy i dzielimy je na kawałki jednakowej wielkości (5 sztuk). Formujemy z nich wałeczki grubości palca i zawiązujemy je jak supełki. Układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odkładamy jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce.Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Smarujemy bułeczki rozmąconym
jajkiem. Pieczemy około 10 minut, aż ładnie się zrumienią. Zostawiamy do wystudzenia przykryte ściereczką.