ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z jabłkami i karmelem

Naleśniki z jabłkami i karmelem

nazwa

Wykonanie

Macie ochotę na pyszne naleśniki z jabłkami i karmelem ? zapraszam bo właśnie nasmażyłam takie pyszności na śniadanie. Po tych całych świątecznych daniach, pierogach i rybach miałam na nie ogromnego smaka. Dzisiaj mamy ostatni dzień roku i sylwester. Jak się bawicie w tym roku ? jakaś imprezka w domu czy gdzieś wychodzicie. Ja mam domówkę. Przygotowuje kilka przekąsek i winko i zamierzam się świetnie bawić. Ostatni dzień roku to także czas podsumowań. Mi ten rok bardzo szybko zleciał, były dobre i złe chwile - tych złych nie pamiętam a wspominam tylko dobre. Dużo się w moim życiu działo, zwłaszcza tym blogerskim. Przede mną nowe cele, wyzwania i marzenia do spełnienia. Dziękuje wam kochani za to, że ze mną jesteście, odwiedzacie, komentujecie, piszecie i próbujecie przepisy Maniusi. Chciałabym wam życzyć wszystkiego co najlepsze w nowym roku, przede wszystkim dużo zdrowia i miłości, radości i uśmiechów, spełnienia marzeń i samych pogodnych dni. Cudownego dnia i szampańskiej zabawy.
Składniki:
- 250 ml wody
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- łyżka cukru
- 300 g mąki pszennej
- olej kokosowy do smażenia
- 6 jabłek
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- karmel do polania
Do miski wbijamy jajka i miksujemy je ze szczyptą soli. Dodajemy pozostałe składniki - mleko, wodę, cukier i mąkę i mieszamy, aż składniki się ze sobą połączą.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego i smażymy naleśniki.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Przekładamy je na patelnię i dodajemy cukier. Smażymy około 20 minut, aż zmiękną. Na sam koniec dodajemy cynamon do smaku i w razie potrzeby jeszcze cukier.
Na każdy naleśnik nakładamy porcję jabłek i składamy. Naleśniki układamy na talerzu i polewamy karmelem.
Możemy naleśniki podgrzać przed podaniem w piekarniku i na sam koniec polać karmelem.
Jak zrobić domowy karmel - ja korzystam z przepisu Gordona Ramsaya. Wystarczy 120 g cukru wysypać na jasną patelnię, rozprowadzić go równomiernie i wstawić na średni ogień. Poczekać aż cukier się rozpuści i zacznie delikatnie brązowieć. Nie wolno go mieszać podczas karmelizacji. Następnie dolewamy powoli śmietankę 30% - 200 ml i mieszamy dokładnie, gotujemy jeszcze dosłownie minutkę lub dwie. Gotowy karmel przelewamy do słoiczka lub miseczki.
Źródło:https://www.kulinarnamaniusia.pl/2018/12/nalesniki-z-jabkami-i-karmelem.html