Wykonanie
Macie ochotę na pyszne naleśniki z
jabłkami i karmelem ? zapraszam bo właśnie nasmażyłam takie pyszności na śniadanie. Po tych całych świątecznych daniach, pierogach i rybach miałam na nie ogromnego
smaka. Dzisiaj mamy ostatni dzień roku i sylwester. Jak się bawicie w tym roku ? jakaś imprezka w domu czy gdzieś wychodzicie. Ja mam domówkę. Przygotowuje kilka przekąsek i
winko i zamierzam się świetnie bawić. Ostatni dzień roku to także czas podsumowań. Mi ten rok bardzo szybko zleciał, były dobre i złe chwile - tych złych nie pamiętam a wspominam tylko dobre. Dużo się w moim życiu działo, zwłaszcza tym blogerskim. Przede mną nowe cele, wyzwania i marzenia do spełnienia. Dziękuje wam kochani za to, że ze mną jesteście, odwiedzacie, komentujecie, piszecie i próbujecie przepisy Maniusi. Chciałabym wam życzyć wszystkiego co najlepsze w nowym roku, przede wszystkim dużo zdrowia i miłości, radości i uśmiechów, spełnienia marzeń i samych pogodnych dni. Cudownego dnia i szampańskiej zabawy.Składniki:- 250 ml
wody- 250 ml
mleka- 3
jajka- szczypta
soli- łyżka
cukru- 300 g
mąki pszennej-
olej kokosowy do smażenia- 6
jabłek- 2 łyżki
cukru- pół łyżeczki
cynamonu- karmel do polaniaDo miski wbijamy
jajka i miksujemy je ze szczyptą
soli. Dodajemy pozostałe składniki -
mleko,
wodę,
cukier i
mąkę i mieszamy, aż składniki się ze sobą połączą.Rozgrzewamy patelnię z odrobiną
oleju kokosowego i smażymy naleśniki.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Przekładamy je na patelnię i dodajemy
cukier. Smażymy około 20 minut, aż zmiękną. Na sam koniec dodajemy
cynamon do smaku i w razie potrzeby jeszcze
cukier.Na każdy naleśnik nakładamy porcję
jabłek i składamy. Naleśniki układamy na talerzu i polewamy karmelem.Możemy naleśniki podgrzać przed podaniem w piekarniku i na sam koniec polać karmelem.Jak zrobić domowy karmel - ja korzystam z przepisu Gordona Ramsaya. Wystarczy 120 g
cukru wysypać na jasną patelnię, rozprowadzić go równomiernie i wstawić na średni ogień. Poczekać aż
cukier się rozpuści i zacznie delikatnie brązowieć. Nie wolno go mieszać podczas karmelizacji. Następnie dolewamy powoli
śmietankę 30% - 200 ml i mieszamy dokładnie, gotujemy jeszcze dosłownie minutkę lub dwie. Gotowy karmel przelewamy do słoiczka lub miseczki.