ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z prażonymi jabłkami i kardamonem

Naleśniki z prażonymi jabłkami i kardamonem

nazwa

Wykonanie

Chyba nie mogłabym żyć bez jabłek, odkąd pamiętam zawsze były obecne w moim życiu. Pamiętam siebie jako dziecko, jeżdżącą z innymi dzieciakami w wakacje na rowerze od rana do wieczora, a w jednym ręku zawsze jabłko, trzeba było nauczyć się jazdy na jedną rękę ;-)
Papierówki, antonówki, malinówki, kocham je wszystkie.
Do naleśników użyłam jabłek zebranych spod drzewa w maminym ogródku.
CIASTO NALEŚNIKOWE (na ok. 12 sztuk):
180 ml mleka
220 ml wody
3 jajka
220 g mąki (tym razem pół na pół pszenna zwykła z razową)
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oleju
Połączyć składniki (zmiksować), na koniec dodać olej.
Odstawić na 30 minut aby ciasto odpoczęło.
Smażymy naleśniki na patelni bez tłuszczu.
NADZIENIE:
7 jabłek średniej wielkości
cukier do smaku ( 3 łyżki)
1 łyżeczka cynamonu
ziarenka wydłubane z 1-2 kardamonu
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na płaskie kawałeczki, każde jabłko po prstu skrawam dookoła.
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier, po chwili jabłka i przyprawy. Smażymy aż jabłka zmiękną.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2014/08/nalesniki-z-prazonymi-jabkami-i.html