Wykonanie
I stało się!Ugotuj i przetestuj również przyłączyło się do akcji Jedz
jabłka (na złość Putinowi) ;-)Dzisiaj jabłuszka w cieście, czyli przepyszne, puszyste i chrupiące racuchy!Idealne na śniadanie, obiad, podwieczorek czy kolację.Uwielbiam takie dania, które można jeść bezkarnie o każdej
porze dnia (i nocy!).Jeśli lubicie słodkie placuszki - koniecznie wypróbujcie ten przepis - WARTO! :-)Uwaga - ilość składników podanych poniżej wystarczy do wykarmienia co najmniej czterech osób.Idealną porcję dla dwojga, stworzycie pomniejszając ilość składników o połowę ;-)
Potrzebujemy:1/2 l
mleka2
jajka2 i 1/3 szklanki
mąki pszennej2-3 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
sodyszczyptę
soliszczypta
cynamonujabłka (soczyste, najlepiej kwaskowate)
olej do smażeniaKrok po kroku:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki (lub nie - jak wolimy) i kroimy na mniejsze kawałki.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę.
Mleko,
żółtka,
mąkę,
sól,
sodę,
cukier i
cynamon miksujemy na gładką i dosyć gęstą masę.Dodajemy pokrojone
jabłka.Do przygotowanego ciasta dodajemy pianę z
białek i delikatnie mieszamy.Na rozgrzaną patelnię wlewamy
olej i łyżką lub chochelką nakładamy na nią małe placki i smażymy z obu stron na złoty kolor.Podajemy koniecznie z
cukrem pudrem (ewentualnie wymieszanym z
cynamonem),
śmietaną lub ulubionym
dżemem.Smacznego! :-)