ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

I stało się!
Ugotuj i przetestuj również przyłączyło się do akcji Jedz jabłka (na złość Putinowi) ;-)
Dzisiaj jabłuszka w cieście, czyli przepyszne, puszyste i chrupiące racuchy!
Idealne na śniadanie, obiad, podwieczorek czy kolację.
Uwielbiam takie dania, które można jeść bezkarnie o każdej porze dnia (i nocy!).
Jeśli lubicie słodkie placuszki - koniecznie wypróbujcie ten przepis - WARTO! :-)
Uwaga - ilość składników podanych poniżej wystarczy do wykarmienia co najmniej czterech osób.
Idealną porcję dla dwojga, stworzycie pomniejszając ilość składników o połowę ;-)
Potrzebujemy:
1/2 l mleka
2 jajka
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki sody
szczyptę soli
szczypta cynamonu
jabłka (soczyste, najlepiej kwaskowate)
olej do smażenia
Krok po kroku:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki (lub nie - jak wolimy) i kroimy na mniejsze kawałki.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę.
Mleko, żółtka, mąkę, sól, sodę, cukier i cynamon miksujemy na gładką i dosyć gęstą masę.
Dodajemy pokrojone jabłka.
Do przygotowanego ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i łyżką lub chochelką nakładamy na nią małe placki i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy koniecznie z cukrem pudrem (ewentualnie wymieszanym z cynamonem), śmietaną lub ulubionym dżemem.
Smacznego! :-)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2014/08/racuchy-z-jabkami.html