Wykonanie
Składniki:- 2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej- 2
jajka- 100ml
oleju- 2 łyżki
cukru- 2/3 szklanki
mleka- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody- 3 łyżeczki
cynamonu- 2
jabłka- szczypta
soli- ok.150g
płatków migdałowych*dodatkowo- płynny karmel do polaniaSposób przygotowania:1.
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.2. W misce miksujemy
jajka z
olejem i
mlekiem, następnie wsypujemy
mąkę wymieszaną z
solą,
cukrem,
proszkiem do pieczenia,
sodą i
cynamonem.3. Do dosyć gęstego ciasta dodajemy 3/4
płatków migdałowych oraz pokrojone
jabłka, mieszamy łyżką.4. Ciasto wykładamy do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami, posypujemy pozostałymi
płatkami migdałowymi, pieczemy ok. 30 min., w 200 stopniach. Gotowe studzimy, można dodatkowo polać karmelem.