Jabłka z cynamonem w delikatnym, lekko sezamowym cieście i cukrowej posypce – pomysł na ciepłe śniadanie lub deser.2 jabłka90 g mąki pszennej90 ml mleka1 jajko½ łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli½ szklanki drobnego cukru do wypieków4 łyżeczki sezamu1 łyżeczka cynamonuolej do smażeniaJabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na ósemki, a każdą z nich przekroić jeszcze na 2 plasterki. Jabłka posypać cynamonem.Jajka zmiksować z mlekiem szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz sezam i jeszcze raz zmiksować.Na patelnię wlać olej (około 1 cm), rozgrzać go i utrzymywać temperaturę na średnim ogniu. Jabłka maczać w cieście i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Wykładać na papierowy ręcznik, lekko odsączyć z tłuszczu i obtaczać w drobnym cukrze wysypanym do miseczki.