ßßß
Ciasto również można upiec w podłużnej keksowej foremce, sprawdzałam :-).Zapraszam!Składniki:Ciasto:100 g dyni (bez skórki i pestek)2 jabłka1 i 2/3 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru1,5 łyżeczki domowej przyprawy do dań z dyni1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli2 jajka4 łyżki oleju4 łyżki mlekaKruszonka:100 g mąki pszennej60 g cukru60 g masłaWykonanie:Mokre składniki łączymy w jednym naczyniu, suche w drugim. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dynię również ścieramy na tarce.Suche składniki stopniowo dodajemy do mokrych, mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy dynię i jabłka, mieszamy.
Foremki na muffinki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości.Przygotowujemy kruszonkę - zagniatamy masło z cukrem i mąką, aż do powstania masy sklejającej się w kulkę. Każdą muffinkę posypujemy niewielką ilością kruszonki.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 20 minut, do suchego patyczka. Na koniec podpiekamy kruszonkę od góry. Studzimy.Smacznego!