Wykonanie
Dzień dobry!Dzisiaj piątek, weekendu początek :-). Jeszcze miejmy nadzieję, że słońce będzie przygrzewać i będziemy mogli się cieszyć "Złotą polską jesienią". Zatem w sobotni ranek, upieczcie te babeczki i zabierzcie na spacer jako przekąskę.
Jabłka i
dynia doskonale się wspólnie komponują,
przyprawa do dań z dyni podkreśla ich smak, dodając lekkiej pikanterii. Babeczki są wilgotne, a kruszonka tradycyjnie występująca na ciastach
drożdżowych dodaje im chrupkości.
Ciasto również można upiec w podłużnej keksowej foremce, sprawdzałam :-).Zapraszam!Składniki:Ciasto:100 g dyni (bez skórki i pestek)2
jabłka1 i 2/3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru1,5 łyżeczki domowej
przyprawy do dań z dyni1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli2
jajka4 łyżki
oleju4 łyżki
mlekaKruszonka:100 g
mąki pszennej60 g
cukru60 g
masłaWykonanie:Mokre składniki łączymy w jednym naczyniu, suche w drugim.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Dynię również ścieramy na tarce.Suche składniki stopniowo dodajemy do mokrych, mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy
dynię i
jabłka, mieszamy.
Foremki na muffinki napełniamy
ciastem do 2/3 wysokości.Przygotowujemy kruszonkę - zagniatamy
masło z
cukrem i
mąką, aż do powstania masy sklejającej się w kulkę. Każdą muffinkę posypujemy niewielką ilością kruszonki.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 20 minut, do suchego patyczka. Na koniec podpiekamy kruszonkę od góry. Studzimy.Smacznego!