ßßß
Składniki na placuszki:75 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 jabłko1 garść suszonej żurawiny1 łyżeczka cukru1 jajko1 łyżka olejuok 150 g mlekaszczypta przyprawy do piernikaSkładniki na sos:2 łyżki masła2 łyżki miodu2 szczypty przyprawy do piernikaWykonanie:W misce mieszamy mąkę, sodę, proszek, cukier. Dodajemy rozbełtane jajko, olej i dolewamy stopniowo mleko. Mieszamy dokładnie. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ciasta razem z żurawinami. Smażymy na patelni (ja bez użycia tłuszczu) z dwóch stron. W między czasie w garnuszku rozpuszczamy masło z miodem i przyprawą. Usmażone placuszki polewamy powstałym sosem.