Wykonanie
Nie było
planów, żeby powstały, ale jak tylko zobaczyłam to śniadanie u Serwusowej, od razu wstałam od komputera i zrobiłam. Serwusowa nie odmierzała
żurawiny, ja poszłam dalej i nie odmierzałam niczego (ciasto robiłam na oko, na podstawie mojego sprawdzonego przepisu). Najzwyczajniej nie miałam na to czasu. Nie miałam też czasu na zrobienie
masła piernikowego, powstał więc sos. Niebo w gębie. Placuszki w ramach Korzennego Tygodnia.
Składniki na placuszki:75 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1
jabłko1 garść
suszonej żurawiny1 łyżeczka
cukru1
jajko1 łyżka
olejuok 150 g
mlekaszczypta
przyprawy do piernikaSkładniki na sos:2 łyżki
masła2 łyżki
miodu2 szczypty
przyprawy do piernikaWykonanie:W misce mieszamy
mąkę,
sodę, proszek,
cukier. Dodajemy rozbełtane
jajko,
olej i dolewamy stopniowo
mleko. Mieszamy dokładnie.
Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ciasta razem z
żurawinami. Smażymy na patelni (ja bez użycia tłuszczu) z dwóch stron. W
między czasie w garnuszku rozpuszczamy
masło z
miodem i
przyprawą. Usmażone placuszki polewamy powstałym sosem.
/wydrukuj przepis/