Wykonanie
Pomysł pochodzi z tej strony, przepis na samo
ciasto drożdżowe z Kwestii Smaku, a świetna instrukcja zaplatania wieńca znajduje się na Moich Wypiekach .Składniki:ciasto:3 szklanki
mąki pszennej (użyłam typu 480)1/2 łyżeczki
soli3 łyżki
cukru250 ml letniej
wody18 g
drożdży60 ml
olejunadzienie:3 łyżki
brązowego cukrucynamonkilka kostek
gorzkiej czekolady (można pominąć)
Makę przesiać, wymieszać z
solą i
cukrem.
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać wraz z
olejem do
mąki. Wyrabiać ciasto przez ok. 8 minut, aż przestanie się kleić i będzie gładkie. Z ciasta uformować kulę i umieścić w dużej, wysmarowanej
olejem misce - ciasto bardzo powiększy objętość. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki conajmniej na noc. W dniu pieczenia ciasto wyjąć z lodówki, uformowac kulę, zawinąć w folię i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt - od niedawna posiadam wałek silikonowy (do tej
pory używałam butelki
wina :D), i podsypywanie
mąką nie było konieczne. Ciasto posmarować łyżką
oleju, posypać
brązowym cukrem i
cynamonem, na wierzch starłam również odrobinę
gorzkiej czekolady. Ciasto zwinąć w roladę, rozpoczynając od dłuższego
boku i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Roladę przeciąć wzdłuż, pozostawiając jeden koniec nierozcięty. Dwa powstałe kawałki spleść ze sobą, końcówki zlepić na kształt wieńca. Wieniec pozostawić przykryty do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec w 180 C do zrumienienia - u mnie zajęło to ponad 40 minut.Koszt: ok. 3 zł - tyle co 2 małe albo 1 duża drożdżówka w sklepie.
Organizator:
KasiaJ