ßßß
 
            
         Pomysł pochodzi z tej strony, przepis na samo ciasto drożdżowe z Kwestii Smaku, a świetna instrukcja zaplatania wieńca znajduje się na Moich Wypiekach .Składniki:ciasto:3 szklanki mąki pszennej (użyłam typu 480)1/2 łyżeczki soli3 łyżki cukru250 ml letniej wody18 g drożdży60 ml olejunadzienie:3 łyżki brązowego cukrucynamonkilka kostek gorzkiej czekolady (można pominąć)Makę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać wraz z olejem do mąki. Wyrabiać ciasto przez ok. 8 minut, aż przestanie się kleić i będzie gładkie. Z ciasta uformować kulę i umieścić w dużej, wysmarowanej olejem misce - ciasto bardzo powiększy objętość. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki conajmniej na noc. W dniu pieczenia ciasto wyjąć z lodówki, uformowac kulę, zawinąć w folię i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt - od niedawna posiadam wałek silikonowy (do tej pory używałam butelki wina :D), i podsypywanie mąką nie było konieczne. Ciasto posmarować łyżką oleju, posypać brązowym cukrem i cynamonem, na wierzch starłam również odrobinę gorzkiej czekolady. Ciasto zwinąć w roladę, rozpoczynając od dłuższego boku i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Roladę przeciąć wzdłuż, pozostawiając jeden koniec nierozcięty. Dwa powstałe kawałki spleść ze sobą, końcówki zlepić na kształt wieńca. Wieniec pozostawić przykryty do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec w 180 C do zrumienienia - u mnie zajęło to ponad 40 minut.Koszt: ok. 3 zł - tyle co 2 małe albo 1 duża drożdżówka w sklepie.
Pomysł pochodzi z tej strony, przepis na samo ciasto drożdżowe z Kwestii Smaku, a świetna instrukcja zaplatania wieńca znajduje się na Moich Wypiekach .Składniki:ciasto:3 szklanki mąki pszennej (użyłam typu 480)1/2 łyżeczki soli3 łyżki cukru250 ml letniej wody18 g drożdży60 ml olejunadzienie:3 łyżki brązowego cukrucynamonkilka kostek gorzkiej czekolady (można pominąć)Makę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać wraz z olejem do mąki. Wyrabiać ciasto przez ok. 8 minut, aż przestanie się kleić i będzie gładkie. Z ciasta uformować kulę i umieścić w dużej, wysmarowanej olejem misce - ciasto bardzo powiększy objętość. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki conajmniej na noc. W dniu pieczenia ciasto wyjąć z lodówki, uformowac kulę, zawinąć w folię i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt - od niedawna posiadam wałek silikonowy (do tej pory używałam butelki wina :D), i podsypywanie mąką nie było konieczne. Ciasto posmarować łyżką oleju, posypać brązowym cukrem i cynamonem, na wierzch starłam również odrobinę gorzkiej czekolady. Ciasto zwinąć w roladę, rozpoczynając od dłuższego boku i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Roladę przeciąć wzdłuż, pozostawiając jeden koniec nierozcięty. Dwa powstałe kawałki spleść ze sobą, końcówki zlepić na kształt wieńca. Wieniec pozostawić przykryty do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec w 180 C do zrumienienia - u mnie zajęło to ponad 40 minut.Koszt: ok. 3 zł - tyle co 2 małe albo 1 duża drożdżówka w sklepie. Organizator: KasiaJ
Organizator: KasiaJ