ßßß Cookit - przepis na W sezonowych smakach, glutenfree.

W sezonowych smakach, glutenfree.

nazwa

Wykonanie

Sezonowe smaki, smaki jesieni. Nie trudno domyślić się, że chodzi tutaj o jabłka oraz aromatyczne przyprawycynamon, kardamon, imbir . Bardzo proste danie, idealne na leniwy weekendowy poranek. Gruby, puszysty omlet z mąki gryczanej . Oblany tahini, podany z chrupiącymi pestkami dyni, oprószony delikatnie cynamonem . Czego chcieć więcej? Myślę, że talerz z takim plackiem wystarczy by na twarzy rozpromienił się uśmiech
jabłkowy omlet vel placek gryczany podany z tahini, melasą oraz pestkami dni
apple buckwheat pancake with tahini, molasses and pumpkin seeds
Składniki:
połowa średniego jabłka (najlepiej te kwaśniejsze, idealne do pieczenia) + reszta do podania
ok. 1/3-1/2 szklanki mąki gryczanej (60g)
łyżeczka melasy lub innego słodu/syropu/cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu oraz imbiru
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka migdałowego (lub inne roślinne)
garstka/łyżka siemienia lnianego
Jabłko zetrzeć na dużych lub drobnych oczkach. Dodać suche składniki oraz dolać mleko. Bardzo dokładnie połączyć wszystko. Następnie smażyć pod przykryciem na dobrze rozgrzanej patelni – dowolnej wielkości placek/placuszki.Podawać polane tahini, posypane pestkami dyni i cynamonem. Smacznego!
Czas upływa, wraz z nim życie. Tak, szybko i to jak! Stawia tyle wyzwań, wiele trudności do pokonania, ale przynosi też chwile radości i szczęścia. Zachowuje harmonie. Trzeba złapać balans pomiędzy przeróżnymi obowiązkami, pasją i odpoczynkiem. Łatwo nie jest, ale wszystko przychodzi z czasem. Cierpliwość, wiara i siła są tutaj kluczem.
Udanego weekendu!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/11/w-sezonowych-smakach-glutenfree.html