Wykonanie
Sezonowe smaki, smaki jesieni. Nie trudno domyślić się, że chodzi tutaj o
jabłka oraz aromatyczne
przyprawy…
cynamon,
kardamon,
imbir . Bardzo proste danie, idealne na leniwy weekendowy poranek. Gruby, puszysty omlet z
mąki gryczanej . Oblany tahini, podany z chrupiącymi
pestkami dyni, oprószony delikatnie
cynamonem . Czego chcieć więcej? Myślę, że talerz z takim plackiem wystarczy by na twarzy rozpromienił się uśmiech
jabłkowy omlet vel placek gryczany podany z tahini, melasą oraz pestkami dniapple buckwheat pancake with tahini, molasses and pumpkin seedsSkładniki:połowa średniego
jabłka (najlepiej te kwaśniejsze, idealne do pieczenia) + reszta do podaniaok. 1/3-1/2 szklanki
mąki gryczanej (60g)
łyżeczka melasy lub innego słodu/syropu/cukru1/2 łyżeczki
cynamonuszczypta
kardamonu oraz
imbiru1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej lub
proszku do pieczenia1/2 szklanki
mleka migdałowego (lub inne roślinne)garstka/łyżka
siemienia lnianegoJabłko zetrzeć na dużych lub drobnych oczkach. Dodać suche składniki oraz dolać
mleko. Bardzo dokładnie połączyć wszystko. Następnie smażyć pod przykryciem na dobrze rozgrzanej patelni – dowolnej wielkości placek/placuszki.Podawać polane tahini, posypane
pestkami dyni i
cynamonem. Smacznego!Czas upływa, wraz z nim życie. Tak, szybko i to jak! Stawia tyle wyzwań, wiele trudności do pokonania, ale przynosi też chwile radości i szczęścia. Zachowuje harmonie. Trzeba złapać balans pomiędzy przeróżnymi obowiązkami, pasją i odpoczynkiem. Łatwo nie jest, ale wszystko przychodzi z czasem. Cierpliwość, wiara i siła są tutaj kluczem.Udanego weekendu!