ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste ciasto bananowo-kakaowe z migdałami

Pełnoziarniste ciasto bananowo-kakaowe z migdałami

nazwa

Wykonanie

Kolejny dowód na to, że razowe ciasto z niewielkim dodatkiem tłuszczu może być równie dobre i puszyste, jak to tradycyjne. Kaś z blogu Bake&Taste, gdzie znalazłam ten przepis, miała rację, pisząc o tym. Zapowiedź lekkiego, odpowiednio wilgotnego, a przy tym zdrowego ciasta zdecydowanie do mnie przemówiła;D Dlatego jako zdeklarowana zwolenniczka takich wypieków długo nie zwlekałam z upieczeniem go i oczywiście nie zawiodłam się. Wyszło przepyszne, nie za słodkie, z chrupiącymi akcentami migdałów. Idealne ciasto, gdy ma się ochotę na coś słodkiego i niewymagającego wielkiego wysiłku, pozwalającego przy tym wykorzystać dojrzałe banany;) Polecam!
- 1 szklanka (145g) mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki (15g) mielonych migdałów
- szczypta soli
- 2/3 łyżeczki sody
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki (115g) cukru
- 2 łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
- garść płatków migdałowych+do posypania
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 2 dojrzałe banany, rozgniecione
W misce wymieszać suche składniki.
W drugiej misce zmiksować mokre składniki i rozgniecione banany.
Wymieszać suche i mokre składniki.
Ciasto przelać do natłuszczonej keksówki o długości ok. 21cm.
Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 180 st. C przez 45 minut.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 15
Kaloryczność jednej porcji: 110 kcal
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2012/03/penoziarniste-ciasto-bananowo-kakaowe-z.html