Wykonanie
Kolejny dowód na to, że
razowe ciasto z niewielkim dodatkiem tłuszczu może być równie dobre i puszyste, jak to tradycyjne. Kaś z blogu Bake&Taste, gdzie znalazłam ten przepis, miała rację, pisząc o tym. Zapowiedź lekkiego, odpowiednio wilgotnego, a przy tym zdrowego ciasta zdecydowanie do mnie przemówiła;D Dlatego jako zdeklarowana zwolenniczka takich wypieków długo nie zwlekałam z upieczeniem go i oczywiście nie zawiodłam się. Wyszło przepyszne, nie za słodkie, z chrupiącymi akcentami
migdałów. Idealne ciasto, gdy ma się ochotę na coś słodkiego i niewymagającego wielkiego wysiłku, pozwalającego przy tym wykorzystać dojrzałe
banany;) Polecam!- 1 szklanka (145g)
mąki pszennej pełnoziarnistej- 2 łyżki (15g) mielonych
migdałów- szczypta
soli- 2/3 łyżeczki
sody- 2/3 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
cynamonu- 1/2 szklanki (115g)
cukru- 2 łyżki
kakao o obniżonej zawartości tłuszczu- garść
płatków migdałowych+do posypania- 1
jajko- 1/4 szklanki
mleka- 1/4 szklanki
oleju- 2 dojrzałe
banany, rozgniecioneW misce wymieszać suche składniki.W drugiej misce zmiksować mokre składniki i rozgniecione
banany.Wymieszać suche i mokre składniki.Ciasto przelać do natłuszczonej keksówki o długości ok. 21cm.Wierzch posypać
płatkami migdałowymi.Piec w temperaturze 180 st. C przez 45 minut.Czas przygotowania: 1 godzinaLiczba porcji: 15Kaloryczność jednej porcji: 110 kcal