ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowy, chlebek dyniowy. Bez mąki, cukru, jajek i laktozy.

Bezglutenowy, chlebek dyniowy. Bez mąki, cukru, jajek i laktozy.

nazwa

Wykonanie

Z czym kojarzy Wam się jesień? Kolorowe liście, kasztany, długie wieczory... i dynia :) Moje nowe odkrycie. Nie tak dawno dynia była dla mnie tylko ozdobą, aż w końcu odkryłam, że to także pyszne i uniwersalne warzywo. Doskonale nadaje się zarówno do dań wytrawnych jak i słodkości. Dziś będzie na słodko, ale będą to zdrowe słodycze. Chlebek dyniowy to doskonała propozycja dla osób odchudzających się, ale także uczulonych na gluten, laktozę, czy też jajka.
przepis na keksówkę o wymiarach 25cm x 13cm
260g bezglutenowych płatków owsianych
duży banan
szklanka pur ée z dyni
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki mleka migdałowego
3 łyżki miodu
+ opcjonalnie 50g gorzkiej czekolady
Płatki owsiane przełóż do misy blendera, zmiksuj na mąkę. Następnie dodaj pozostałe składniki: sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, sól oraz pur ée z dyni i banana pokrojonego na mniejsze kawałki. Całość miksuj na wolnych obrotach, dolewając mleko z miodem i ekstraktem waniliowym. Miksuj do całkowitego połączenia się składników. Następnie wymieszaj ciasto z posiekaną czekoladą, po czym przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po wystygnięciu.
Smacznego :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2015/09/bezglutenowy-chlebek-dyniowy-bez-maki.html