Wykonanie
Z czym kojarzy Wam się jesień? Kolorowe liście,
kasztany, długie wieczory... i
dynia :) Moje nowe odkrycie. Nie tak dawno
dynia była dla mnie tylko ozdobą, aż w końcu odkryłam, że to także pyszne i uniwersalne warzywo. Doskonale nadaje się zarówno do dań wytrawnych jak i słodkości. Dziś będzie na słodko, ale będą to zdrowe
słodycze. Chlebek
dyniowy to doskonała propozycja dla osób odchudzających się, ale także uczulonych na gluten, laktozę, czy też
jajka.przepis na keksówkę o wymiarach 25cm x 13cm
260g bezglutenowych
płatków owsianychduży
bananszklanka pur ée z dynipłaska łyżeczka
sody oczyszczonejpół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
cynamonuszczypta
solipół łyżeczki ekstraktu
waniliowego1/3 szklanki
mleka migdałowego3 łyżki
miodu+ opcjonalnie 50g
gorzkiej czekoladyPłatki owsiane przełóż do misy blendera, zmiksuj na
mąkę. Następnie dodaj pozostałe składniki:
sodę oczyszczoną,
proszek do pieczenia,
cynamon,
sól oraz pur ée z dyni i
banana pokrojonego na mniejsze kawałki. Całość miksuj na wolnych obrotach, dolewając
mleko z
miodem i ekstraktem
waniliowym. Miksuj do całkowitego połączenia się składników. Następnie wymieszaj ciasto z posiekaną
czekoladą, po czym przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po wystygnięciu.Smacznego :)