Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Zachęcona swoją poprzednią nocną owsianką , postanowiłam zrobić
czekoladową. Myślę, że okazała się być nawet lepszą niż ta poprzednia!
Płatki idealnie zmiękły,
słonecznik i
sezam pozostały chrupkie ale zyskały cudownie słodki smak.
Siemię lniane zagęściło całość. Dodatek
dżemu,
miodu i
kakao, dodał wartości odżywczych i uzupełnił
braki cukru : ) tak ważne przy śniadaniu, idealna propozycja na jutrzejsze pierwsze lub drugie śniadanie! Zrobiłam ją w słoiku po miodzie, tym razem rzepakowym, no niestety skończył się… ale mam jeszcze jedenMożecie ją zabrać do pracy bezpośrednio w naczyniu, w którym ją przygotowywaliście. Smacznego!
Składniki słoik ok 400 ml:4 łyżki
płatków owsianych1 łyżka
otrąb,
siemienia lnianego,
słonecznika i
sezamu1 łyżka
kakao,
miodu(jeśli macie czysty słoik, ja miałam słoik z resztką
miodu)1 łyżeczka
dżemu( opcjonalnie ja dałam swój
śliwkowy )1/2 łyżeczki
cynamonumleko i
woda pół na pół do wypełnienia słoikaWszystkie składniki wrzucamy do słoika mieszamy i zalewamy
wodą z
mlekiem ( jeśli lubicie bardziej zwartą konsystencję,
dajcie samo
mleko). Słoikiem mocno wstrząsamy i gotowe, odkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po odstaniu, możemy ją podgrzać, jeśli chcemy zjeść coś na ciepło, słoik możemy wstawić do gorącej
wody lub podgrzać ją w mikrofali w słoiku, bez zakrętki.SmacznegoAnia
u mnie z
kawą, kanapkami z
serkiem i
czarnuszką udekorowana
pure jabłkowym,
sezamem,
cynamonem i
chilli w nitkachPowiązane notki:Nocna owsianka na drugie śniadanie!Pancakes jaglane z
jabłkiem i
rodzynkamiPancakes bezglutenowe z sosem z
fasoli i
miodemPancakes z dwóch szklanekPraktyczne porady: Mieszanka do pancakes na cały tydzień i śniadanie z głowy!