ßßß Cookit - przepis na Domowe , pachnące , niezastąpione burgery które nie potrzebują dużo dodatków które zabijają smaki mięsa i bułki. Od podstawy wykonane własnoręcznie , smakują wybornie , chociaż pracy przy nich sporo

Domowe , pachnące , niezastąpione burgery które nie potrzebują dużo dodatków które zabijają smaki mięsa i bułki. Od podstawy wykonane własnoręcznie , smakują wybornie , chociaż pracy przy nich sporo

nazwa

Wykonanie

12 kwietnia 2015
Domowe burgery z grillowanej piersi indyka w mlecznych bułkach z makiem
Składniki:
( na ok 12 hamburgerów)
Bułki :
Zaczyn:
30g. świeżych drożdży
1 łyżka cukru
5 łyżek ciepłego mleka ( nie gorącego)
3 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
800g. mąki pszennej
400ml. ciepłego mleka zagęszczonego słodzonego ( nie gorącego)
100g. roztopionego masła śmietankowego
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko do posmarowania bułek
suchy mak do posypania bułek
Hamburgery:
0,5 kg. piersi z indyka
1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
1/2 pęczka posiekanej drobno natki pietruszki
1/2 pęczka posiekanego drobno kopru
2 drobno posiekane cebulki dymki
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
Dodatkowo:
plastry sera żółtego ( 1/2 plastra do jednego burgera)
2 pomidory
liście sałaty lodowej
ketchup łagodny lub pikantny
majonez
Przygotowanie:
Zaczyn :Drożdże w kruszyć do miski , dodać cukier oraz mąkę.
Wlać mleko , wymieszać do powstania jednolitej konsystencji kwaśnej śmietany. ( ewentualnie dodać mleka lub mąki)
Zaczyn odstawić przykryty ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 15-20 min.
( powinien być zwięzły)
Ciasto: Do miski wsypać mąkę , dodać mleko zagęszczone , jajka , masło, sól oraz wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiać ciasto rękoma ok. 15min aż zacznie odchodzić od dłoni. ( w razie potrzeby dodać odrobinę mąki)
Ciasto przykryć ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce na 1 h. do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzać do 200st.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta odrywać małe kawałeczki formują bułki o średnicy ok. 5 cm.
Układać je na blaszce , każdą posmarować roztrzepanym żółtkiem oraz posypać makiem.
Piec 20-25 min.
ostudzić bułeczki na kratce.
Hamburgery: Pierś z indyka umyć , oczyścić z błonek , pokroić na mniejsze kawałki , zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Doodać kajzerkę , jajko , bułkę tartą ,dymki, koper , natkę pietruszki oraz przyprawy.
Wyrobić masę aż stanie się jednolita.
Formować płaskie kotleciki wielkości upieczonych bułek.
Patelnię grillową lub grilla elektrycznego/węglowego rozgrzać , smażyć burgery na rumiano z obu stron.
Dodatki :Plastry sera przekroić na pół.
Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki by pasowały do burgera.
Pomidory umyć , pokroić w plastry ( jeden plaster do jednego burgera)
Na dół bułki położyć liść sałaty ,kotleta, 1/2 plastra sera oraz plaster pomidora , polać ketchupem.
Wierzch bułki posmarować majonezem.
Złożyć burgera.
Smacznego
Post navigation
Parówki w tej wersji zasmakują małym i dużym.
Domowe , puszyste bułki pachnące mlekiem. W sam raz na śniadanie , kolację czy też do domowych fast-foodów. Bułki zachowują świeżość nawet trzeciego dnia. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/domowe-pachnace-niezastapione-burgery-ktore-nie-potrzebuja-duzo-dodatkow-ktore-zabijaja-smaki-miesa-i-bulki-od-podstawy-wykonane-wlasnorecznie-smakuja-wybornie-chociaz-pracy-przy-nich-sporo