Wykonanie
12 kwietnia 2015Domowe burgery z grillowanej
piersi indyka w
mlecznych bułkach z
makiemSkładniki:( na ok 12 hamburgerów)
Bułki :Zaczyn:30g. świeżych
drożdży1 łyżka
cukru5 łyżek ciepłego
mleka ( nie gorącego)3 łyżki
mąki pszennejCiasto:800g.
mąki pszennej400ml. ciepłego
mleka zagęszczonego słodzonego ( nie gorącego)100g. roztopionego
masła śmietankowego2
jajka1/2 łyżeczki
soli1
żółtko do posmarowania
bułeksuchy
mak do posypania
bułekHamburgery:0,5 kg. piersi z
indyka1
kajzerka namoczona w
mleku i odciśnięta1/2 pęczka posiekanej drobno
natki pietruszki1/2 pęczka posiekanego drobno
kopru2 drobno posiekane
cebulki dymki1
jajko4 łyżki
bułki tartej1/2 łyżeczki
soli i
pieprzuDodatkowo:plastry
sera żółtego ( 1/2 plastra do jednego burgera)2
pomidoryliście
sałaty lodowejketchup łagodny lub pikantny
majonezPrzygotowanie:Zaczyn :
Drożdże w kruszyć do miski , dodać
cukier oraz
mąkę.Wlać
mleko , wymieszać do powstania jednolitej konsystencji kwaśnej
śmietany. ( ewentualnie dodać
mleka lub
mąki)Zaczyn odstawić przykryty ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 15-20 min.( powinien być zwięzły)Ciasto: Do miski wsypać
mąkę , dodać
mleko zagęszczone ,
jajka ,
masło,
sól oraz wyrośnięty zaczyn.Wyrabiać ciasto rękoma ok. 15min aż zacznie odchodzić od dłoni. ( w razie potrzeby dodać odrobinę
mąki)Ciasto przykryć ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce na 1 h. do podwojenia objętości.Piekarnik nagrzać do 200st.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Z ciasta odrywać małe kawałeczki formują
bułki o średnicy ok. 5 cm.Układać je na blaszce , każdą posmarować roztrzepanym
żółtkiem oraz posypać
makiem.Piec 20-25 min.ostudzić bułeczki na kratce.Hamburgery: Pierś z
indyka umyć , oczyścić z błonek , pokroić na mniejsze kawałki , zmielić trzykrotnie w maszynce do
mielenia mięsa.Doodać
kajzerkę ,
jajko ,
bułkę tartą ,
dymki,
koper ,
natkę pietruszki oraz
przyprawy.Wyrobić masę aż stanie się jednolita.Formować płaskie kotleciki wielkości upieczonych
bułek.Patelnię grillową lub grilla elektrycznego/węglowego rozgrzać , smażyć burgery na rumiano z obu stron.Dodatki :Plastry
sera przekroić na pół.Liście
sałaty porwać na mniejsze kawałki by pasowały do burgera.
Pomidory umyć , pokroić w plastry ( jeden plaster do jednego burgera)Na dół
bułki położyć liść
sałaty ,kotleta, 1/2 plastra
sera oraz plaster
pomidora , polać
ketchupem.Wierzch
bułki posmarować
majonezem.Złożyć burgera.SmacznegoPost navigation←
Parówki w tej wersji zasmakują małym i dużym.Domowe , puszyste
bułki pachnące
mlekiem. W sam raz na śniadanie , kolację czy też do domowych fast-foodów.
Bułki zachowują świeżość nawet trzeciego dnia. →