Wykonanie
12 kwietnia 2015Składniki:( na ok.12 nie dużych bułeczek o średnicy ok 7-10 cm.po upieczeniu)Składniki:Zaczyn:30g. świeżych
drożdży1 łyżka
cukru5 łyżek ciepłego
mleka ( nie gorącego)3 łyżki
mąki pszennejCiasto:800g.
mąki pszennej400ml. ciepłego
mleka zagęszczonego słodzonego ( nie gorącego)100g.roztopionego
masła śmietankowego2
jajka1/2 łyżeczki
soli1
żółtko do posmarowania
bułeksuchy
mak do posypania
bułekPrzygotowanie:Zaczyn:
Drożdże w kruszyć do miski , dodać
cukier oraz
mąkę.Wlać
mleko , wymieszać do powstania jednolitej konsystencji kwaśnej
śmietany. ( ewentualnie dodać
mleka lub
mąki)Zaczyn odstawić przykryty ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 15-20 min.( powinien być zwięzły)Ciasto: Do miski wsypać
mąkę , dodać
mleko zagęszczone ,
jajka ,
masło,
sól oraz wyrośnięty zaczyn.Wyrabiać ciasto rękoma ok. 15min. aż zacznie odchodzić od dłoni. ( w razie potrzeby dodać odrobinę
mąki)Ciasto przykryć ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce na 1 h. do podwojenia objętości.Piekarnik nagrzać do 200st.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Z ciasta odrywać małe kawałeczki formują
bułki o średnicy ok. 5 cm.Układać je na blaszce , każdą posmarować roztrzepanym
żółtkiem oraz posypać
makiem.Piec 20-25 min.Gotowe
bułki podawać na ciepło lub zimno.( bułeczki dobrze studzić na kratce)SmacznegoPost navigation← Domowe , pachnące , niezastąpione burgery które nie potrzebują dużo dodatków które zabijają smaki
mięsa i
bułki. Od podstawy wykonane własnoręcznie , smakują wybornie , chociaż pracy przy nich sporoPołączenie lekko ostrej
piersi kurczaka z
truskawką oraz trzema rodzajami
sałat tworzy wykwintne danie które moja rodzina uwielbia. Polecam podać podczas pikniku na świeżym powietrzu lub rodzinnym letnim obiedzie. →