Wykonanie
Cemita, to nazwa wspólna drożdżowej
bułki i kanapki bardzo popularnej w Meksyku i całej Ameryce Łacińskiej. Ten post poświęcony jest
bułkom - pulchnym, maślanym, oprószonym ziarnami
sezamu. Dodatek
jajek,
maślanki i tłuszczu sprawia, że mają one delikatniejszy miąższ i bardziej chrupiącą skórkę od typowych
bułek hamburgerowych.(Inspiracja: Cemita Roll)Składniki (8
bułek):30 g
drożdży4 łyżki
mleka1 łyżka
cukru4 szklanki
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
soli2
jajka1/2 szklanki
maślanki100 g
masłaponadto1
żółtko2 łyżki
mlekaW garnuszku podgrzewamy delikatnie
mleko z
cukrem. Ściągamy naczynie z ognia i rozpuszczamy w mieszaninie
drożdże. Odstawiamy rozczyn na 10 minut w ciepłe miejsce.Do dużej miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy
sól, roztrzepane
jajka,
maślankę, rozpuszczone
masło i aktywne
drożdże. Zarabiamy ciasto - powinno być elastyczne i miękkie. Przekładamy je do natłuszczonej
oliwą miski i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce, żeby podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony
mąką blat, spłaszczamy nieco, a następnie dzielimy na 8 części. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę. Gotowe bułeczki zanurzamy w mieszaninie
mleka z
żółtkiem, a następnie w
sezamie. Układamy je na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i pozostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia. Po około 40 minutach wkładamy je do nagrzanego piekarnika (190*C). Pieczemy bułeczki 30 minut.