ßßß Cookit - przepis na CEMITAS - BUŁKI Z MEKSYKU

CEMITAS - BUŁKI Z MEKSYKU

nazwa

Wykonanie

Cemita, to nazwa wspólna drożdżowej bułki i kanapki bardzo popularnej w Meksyku i całej Ameryce Łacińskiej. Ten post poświęcony jest bułkom - pulchnym, maślanym, oprószonym ziarnami sezamu. Dodatek jajek, maślanki i tłuszczu sprawia, że mają one delikatniejszy miąższ i bardziej chrupiącą skórkę od typowych bułek hamburgerowych.
(Inspiracja: Cemita Roll)
Składniki (8 bułek):
30 g drożdży
4 łyżki mleka
1 łyżka cukru
4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
2 jajka
1/2 szklanki maślanki
100 g masła
ponadto
1 żółtko
2 łyżki mleka
W garnuszku podgrzewamy delikatnie mleko z cukrem. Ściągamy naczynie z ognia i rozpuszczamy w mieszaninie drożdże. Odstawiamy rozczyn na 10 minut w ciepłe miejsce.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, roztrzepane jajka, maślankę, rozpuszczone masło i aktywne drożdże. Zarabiamy ciasto - powinno być elastyczne i miękkie. Przekładamy je do natłuszczonej oliwą miski i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce, żeby podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, spłaszczamy nieco, a następnie dzielimy na 8 części. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę. Gotowe bułeczki zanurzamy w mieszaninie mleka z żółtkiem, a następnie w sezamie. Układamy je na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i pozostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia. Po około 40 minutach wkładamy je do nagrzanego piekarnika (190*C). Pieczemy bułeczki 30 minut.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/01/cemitas-buki-z-meksyku.html