Wykonanie
Bardzo lubię
pieczywo domowej roboty, choć nie robię zbyt często.Jakiś czas temu, gdy poszłam do jednej z
sieci sklepów i zobaczyłam muszki owocówki latające po pączkach, to od razu zrezygnowałam z zakupu
pieczywa, bo się bałam, że zobaczę je też na bułkach. Dlatego dzisiaj przepis na domowe,
maślankowe bułeczki :) Przepis znalazłam już jakiś czas temu w internecie, ale zmodyfikowałam go pod swoje
kubki smakowe.Kapitalne w połączeniu np. z
dżemem lub
miodem - na kolację albo śniadanie. Albo do pracy! A
czemu nie? :)
Składniki: 15 gramów świeżych
drożdży100 ml
maślanki naturalnej50 ml
mleka1 łyżeczka
cukru1
jajko300 gramów
mąki pszennej20 gramów
masła1 łyżeczka
soli1
jajko lub trochę
mleka do posmarowania
bułekulubione dodatki do posypania bułeczek przed pieczeniem:
mak,
sezam,
zioła, ziarenka
siemienia lnianego - według uznania, ja nie posypywałamDo miski wlewamy
maślankę, delikatnie podgrzane
mleko,
cukier i
drożdżeWszystko mieszamy do momentu rozpuszczenia składników
Dodajemy
jajko,
mąkę,
sól i wyrabiamy ciasto
Aby ciasto nie przyklejało się do dłoni, możemy je lekko posmarować
oliwą z oliwek. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce na ok. jedną godzinę, pod ściereczką, do wyrośnięcia
Następnie ciasto wałkujemy na prostokąt o długości ok. 50 cm i szerokości ok. 20 cm
Ciasto smarujemy roztopionym
masłem i składamy na trzy: najpierw jedną część do środka, a następnie drugą nakładamy na tę pierwszą. Powstanie płaski rulon
Dzielimy go na 10 równych bułeczek, które układamy na blaszce, na papierze do pieczenia
Przykrywamy je ściereczką i odstawimy na kolejne 45 minut do wyrośnięcia
Piecyk nastawiamy na 180 stopniPrzed włożeniem do piekarnika - bułeczki smarujemy
jajkiem lub
mlekiem i posypujemy z wierzchu
makiem,
sezamem,
przyprawami lub ziarenkami
siemienia lnianego - według uznania
Pieczemy ok. 15-20 minut, aż będą rumiane
Smacznego :)