ßßß
Fantastyczna alternatywa dla uszek, albo dodatkowe danie na wigilijnym stole.Przepadam za knyszami.To taki specyficzny rodzajpasztecików o cudnym kształcie i jeszcze lepszym smaku.Najwięcej przyjemności zawszesprawia mi zlepianie skrzydełek :)Są świetne, atrakcyjne, pyszne.Robię je tylko raz w roku,może stąd właśnie ichwyjątkowość i to niezwykłewzruszenie, gdy wyjmuję gorące z piekarnika...25 dag mąki pszennej, 2-3 dag drożdży, 2 jajka, jedno żółtko,2 łyżki cukru, szczypta soli, 2-3 cebule, kilka łyżek mleka,3 łyżeczki masła, sól, pieprzMąkę przesiać, drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać kilka łyżek mleka.Wymieszać. Masa powinna osiągnąć konsystencję gęstej śmietany.Odstawić w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu dodać resztę mąki,jaja i nieco soli a także stopione i wystudzone masło.Wyrobić drewnianą łyżką, odstawić do wyrośnięcia.Cebulę posiekać, wsypać na suchą patelnię. Chwilę podgrzewaćcały czas mieszając. Dodać olej gdy zacznie robić się żółta, zrumienić.Doprawić solą i pieprzem.Ciasto cienko rozwałkować, powycinać krążki szklanką.Na środek każdego krążka nakładać odrobinę cebuli.Ciasto ponacinać w trzech miejscach, zlepiać tworząc wiatraczek.Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec aż się zrumienią.Smacznego życzę i udanych wypieków :)