Wykonanie
Fantastyczna alternatywa dla uszek, albo dodatkowe danie na wigilijnym
stole.Przepadam za knyszami.To taki specyficzny rodzajpasztecików o cudnym kształcie i jeszcze lepszym smaku.Najwięcej przyjemności zawszesprawia mi zlepianie skrzydełek :)Są świetne, atrakcyjne, pyszne.Robię je tylko raz w roku,może stąd właśnie ichwyjątkowość i to niezwykłewzruszenie, gdy wyjmuję gorące z piekarnika...25 dag
mąki pszennej, 2-3 dag
drożdży, 2
jajka, jedno
żółtko,2 łyżki
cukru, szczypta
soli, 2-3
cebule, kilka łyżek
mleka,3 łyżeczki
masła,
sól,
pieprzMąkę przesiać,
drożdże rozetrzeć z
cukrem, dodać kilka łyżek
mleka.Wymieszać. Masa powinna osiągnąć konsystencję gęstej
śmietany.Odstawić w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu dodać resztę
mąki,
jaja i nieco
soli a także stopione i wystudzone
masło.Wyrobić drewnianą łyżką, odstawić do wyrośnięcia.
Cebulę posiekać, wsypać na suchą patelnię. Chwilę podgrzewaćcały czas mieszając. Dodać
olej gdy zacznie robić się żółta, zrumienić.Doprawić
solą i
pieprzem.Ciasto cienko rozwałkować, powycinać krążki szklanką.Na środek każdego krążka nakładać odrobinę
cebuli.Ciasto ponacinać w
trzech miejscach, zlepiać tworząc wiatraczek.Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec aż się zrumienią.Smacznego życzę i udanych wypieków :)