Wykonanie
Zielone tajskie
curry z
kurczaka to łatwa i szybka potrawa, która zachwyca bogatym smakiem. Pikantne
przyprawy bardzo dobrze łączą się z łagodnym smakiem
mleka kokosowego. Przepis na podstawie książki "Łatwa kuchnia tajska". Autor: Ken Hom.
1 podwójna
pierś kurczaka lub
mięso z 4-6 udek, tzw. pałek, bez skóry3/4 szklanki
mrożonego zielonego groszku1 mała
zielona papryka1
marchewka1
cebula2 ząbki
czosnkukawałek
imbiru wielkości
wiśni2-4 łyżeczki zielonej pasty
curry1 łyżka
sosu rybnego (ew. w zastępstwie,
sos sojowy)1/2 łyżeczki
cukruświeża
bazylia165 ml
mleczka kokosowego ( = 1 mała puszka)
sól do smaku
olej do smażenia
Mięso pokroić w niedużą kostkę. Marynować przez 20 minut w 1 łyżce
oleju z 1 łyżeczką zielonej pasty
curry.Mrożony
groszek gotować przez ok. 2 minuty, odcedzić.
Marchewkę obrać, pokroić w cienkie słupki,
cebulę obrać i pokroić w
pióra.
Paprykę pokroić w kostkę.
Czosnek i
imbir obrać, drobno posiekać.W woku lub dużej patelni rozgrzać niedużą ilość
oleju. Smażyć
kurczaka, aż będzie złoty, zdjąć z patelni.Następnie usmażyć warzywa. Kiedy
cebula będzie szklista, dodać ponownie
kurczaka,
sos rybny (lub
sojowy) oraz pastę
curry - ilość do smaku, zależnie, jaką ostrość lubimy. Smażyć razem chwilę, mieszając.Wlać
mleko kokosowe i dusić całość kilka chwil, aż sos trochę zgęstnieje. Dodać posiekaną
bazylię, doprawić do smaku
solą i szczyptą
cukru.Podawać z
ryżem lub ew.
makaronem.