ßßß Cookit - przepis na Zielone tajskie curry z kurczaka

Zielone tajskie curry z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Zielone tajskie curry z kurczaka to łatwa i szybka potrawa, która zachwyca bogatym smakiem. Pikantne przyprawy bardzo dobrze łączą się z łagodnym smakiem mleka kokosowego. Przepis na podstawie książki "Łatwa kuchnia tajska". Autor: Ken Hom.
1 podwójna pierś kurczaka lub mięso z 4-6 udek, tzw. pałek, bez skóry
3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku
1 mała zielona papryka
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości wiśni
2-4 łyżeczki zielonej pasty curry
1 łyżka sosu rybnego (ew. w zastępstwie, sos sojowy)
1/2 łyżeczki cukru
świeża bazylia
165 ml mleczka kokosowego ( = 1 mała puszka)
sól do smaku
olej do smażenia
Mięso pokroić w niedużą kostkę. Marynować przez 20 minut w 1 łyżce oleju z 1 łyżeczką zielonej pasty curry.
Mrożony groszek gotować przez ok. 2 minuty, odcedzić.
Marchewkę obrać, pokroić w cienkie słupki, cebulę obrać i pokroić w pióra. Paprykę pokroić w kostkę. Czosnek i imbir obrać, drobno posiekać.
W woku lub dużej patelni rozgrzać niedużą ilość oleju. Smażyć kurczaka, aż będzie złoty, zdjąć z patelni.
Następnie usmażyć warzywa. Kiedy cebula będzie szklista, dodać ponownie kurczaka, sos rybny (lub sojowy) oraz pastę curry - ilość do smaku, zależnie, jaką ostrość lubimy. Smażyć razem chwilę, mieszając.
Wlać mleko kokosowe i dusić całość kilka chwil, aż sos trochę zgęstnieje. Dodać posiekaną bazylię, doprawić do smaku solą i szczyptą cukru.
Podawać z ryżem lub ew. makaronem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2013/01/Zielone-tajskie-curry-z-kurczaka.html